Από την καλύβα

Πάμε για μπάλα;

Μιχάλης Μιχελής

Ενώ στη δική μας χώρα ξερογλείφονται με τους Κινέζους, στο Βιετνάμ, μια που απαγορεύεται η κριτική για την κινεζική πολιτική, για να πουν μια κουβέντα όσοι διαφωνούν μαζί της, τρέχουν στα γήπεδα και κάνουν …ότι τους ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο!

Φυσικά η ιστορία έχει παρελθόν. Στο Βιετνάμ (της νεανικής αντιπολεμικής και αντιιμπεριαλιστικής μας αλληλεγγύης ), διώκεται η όποια αντιπολίτευση στο κομμουνιστικό κόμμα που κυβερνά. Το μόνο λοιπόν που μπορεί να κάνεις, είναι να φτιάξεις μια ποδοσφαιρική ομάδα κι έτσι με το πρόσχημα της προπόνησης και του ανάλογου κους κούς για τα ποδοσφαιρικά, αλλάζεις τις λέξεις και κωδικοποιείς τ’ αντικαθεστωτικά μηνύματα.
Μ’ αυτό τον τρόπο αποκτάς φίλους και ξεφεύγεις και από τους χαφιέδες. Εκεί λοιπόν στο Ανόι, φτιάξανε μια ομάδα που ως σύνθημα της έχει τον πρωτότυπο τίτλο: « Όλοι μαζί (united), όχι στο ποδόσφαιρο»! (No-U FC). Την έβαλαν λοιπόν στο facebook και όσοι ήταν να «τσιμπήσουν», τσίμπησαν το μήνυμα, πριν τους τσιμπήσει η ασφάλεια! Το θέμα όμως έγινε δύσκολο για τους καθεστωτικούς, γιατί μέσω των κοινωνικών δικτύων και ειδικότερα μέσα από τις σελίδες των νέων, διαδόθηκε η σελίδα του «No-U FC» («Όχι στην μονόπλευρη (unilateral) άποψη, δηλαδή στην μονοκρατορία του κομμουνιστικού κόμματος, Fuck Communism»).
Η αστυνομία έχει συλλάβει αρκετούς, αλλά το «Νο-U FC», μάζεψε κι άλλο κόσμο, αυτή τη φορά όσους νιώθουν εθνική ντροπή, για τις απαιτήσεις της Κίνας να σφετεριστεί τα βιετναμικά νησιά Paracel, που τα κατέχει από την εισβολή της (1974) στο Βιετνάμ.
Έτσι το αντικαθεστωτικό σύνθημα προσαρμόστηκε κι έγινε: «Νο-στην κατοχή (το U με παύλα στα βιετναμικά σημαίνει κατοχή), Fuck China»!

Φυσικά έγινε χαμός, από την ομάδα που γέμισε οπαδούς στα κυριακάτικα παιγνίδια της, ενώ το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας, τρίζει τα δόντια στο κομμουνιστικό κόμμα του Βιετνάμ και ζητά εξηγήσεις και τιμωρία, γιατί αλλιώς ο μπαμπούλας θα κόψει τις επενδύσεις! Τ’ ακούς «ανυπότακτη» Ελλάδα;

Πηγή: Πάμε για μπάλα; | Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s