Ζαχαριάδης

Νίκος Ζαχαριάδης: Έρανος τιμής

hqdefault

Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ κάνει έρανο για τους φυλακισμένους και τις οικογένειες των θυμάτων του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. Το ποσό που καθορίζει πως πρέπει να μαζευτεί ως τα Θεοφάνεια, είναι 100 εκατομμύρια δραχμές.

Πρέπεια να ειπωθεί αμέσως ότι σήμερα, που μπαίνουμε στο χειμώνα, δεν υπάρχει για τους έλληνες πιο άγιος σκοπός απ’ την φροντίδα αυτή και πιο Ιερή υποχρέωση απ’ τη συμμετοχή στο έρνατο αυτόν. Εκατο εκατομμύρια για τα πιο τιμημένα παιδιά της η Ελλάδα θα τα δώσει διπλά. Κάθε πόλη θα πρέπει να ορίσει μόνη της το ποσό που θα μάσει. Όταν ο κάθε ενήλικος δώσει σαν κατότατο όριο εκατό δραχμές ο κάθε νέος πενήντα και το κάθε αητόπουλο δέκα. Όταν για τα μικρά κορίτσια, τις κοπέλες και τις γυναίκες μας πούμε ότι θα μπορούσαν να δώσουν τα μισά απ’ την αντίστοιχη κατηγορία ανδρών, δεν πρέπει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι οι φυλακισμένοι μας, οι οικογένειες των αγωνιστών μας θα ανασάνουν, ας είναι και λίγα.

Όλοι λοιπόν τον οβολό μας για τον έρανο τιμής. Κανένας φυλακισμένος και καδιωκόμενος, κανένα παιδί, γυναίκα, μάνα και αδελφή αγωνιστή μας δε θα πρέπει να μείνει χωρίς ενίσχυση, περίθαλψη, νομική προστασία. Κανένας δε θα πρέπει να κοιμάται με το παράπονο ότι δίπλα στον κατατρεγμό του μεταδεκεμβριανού Κράτους τους ξεχάσαμε και μεις.

Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Ριζοσπάστης, Σάββατο 27 Οκτώβρη 1945, σελ. 1

Πηγή: Νίκος Ζαχαριάδης: Έρανος τιμής

2 σκέψεις σχετικά με το “Νίκος Ζαχαριάδης: Έρανος τιμής”

  1. Ο σ. Ζαχαριάδης για τους φυλακισμένους
    Ο σ. Ζαχαριάδης παρακάλεσε τον κ. υπουργό της Δικαιοσύνης να του χορηγήσει άδεια να επισκεφτεί τους φυλακισμένους που βρίσκονται στις φυλακές της Αθήνας και του Πειραιά. Ο υπουργός της Δικαιοσύνης αρνήθηκε να δώσει την άδεια.

    Ριζοσπάστης, Τρίτη 12/6/1945, σελ. 2

    http://zaxariadis.blogspot.gr/2011/11/blog-post_8973.html

    Μου αρέσει!

  2. Ο σ. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΪΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΩΡΗΑ
    Του απαγόρευσαν να τους επισκεφτεί

    Πάτρα, 21. (του ανταποκριτή μας).- Παρά την επιμονή μιας επιτροπής δικηγόρων, έπειτα από πολλές παρελκύσεις, ο κ. εισαγγελέας τελικά αρνήθηκε να δώσει άδεια για επίσκεψη του σ. Ζαχαριάδη και Καραγιώργη στις φυλακές Πατρών. Οι δύο σύντροφοι έστειλαν το παρακάτω χαιρετιστήριο στους φυλακισμένους, που δημοσιεύτηκε στις πατρινές εφημερίδες

    «Προς τους φυλακισμένους της Πάτρας

    Αγαπητοί συναγωνιστές, δυστυχώς ο κ. Εισαγγελέας Πατρών θεώρησε <> να μη μας επιτρέψει να σας επισκεφτούμε στις φυλακές σας. Αλλά η επίσκεψη αυτή, που ματαιώθηκε από την αυθαίρετη ενέργεια του κ. Εισαγγελέα, δεν αλλάζει τίποτα. Βρισκόμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό σας. Ξέρουμε την υπερήφανη αυτοπεποίθησή σας, την πίστη σας στον δημοκρατικό αγώνα, την ακλόνητη αφοσίωσή σας στο πρόγραμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας. Μέσα από αυτή την ανήκουστη μαρτυρική πορεία των χιλιάδων φυλακισμένων, των χτυπημένων, των πληγωμένων, των δεκάδων χιλιάδων κυνηγημένων ανθρώπων, βροντάει ο καινούργιος Μοριάς. Ο Μοριάς της λευτεριάς και της Λαϊκής Δημοκρατίας. Ο Μοριάς θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τους μεγάλους δοξασμένους αγώνες και τη χθεσινή εθνική Εποποιία. Σας σφίγγουμε όλων αδελφικά το χέρι.»

    Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Κ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ

    Ριζοσπάστης, Σάββατο 22/9/1945, σελ. 1

    http://zaxariadis.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε