Επίκαιρα σχόλια

28 Μαΐου 1979, η Ελλάδα μέλος της ΕΟΚ

28 Μαΐου 1979. Η Ελλάδα γίνεται το δέκατο μέλος της ΕΟΚ. Παρακολουθώντας σήμερα το λόγο του βασικού (και εν πολλοίς μοναχικού) συντελεστή αυτής της κορυφαίας πολιτικής επιλογής, του Κ. Καραμανλή, διαπιστώνει τη βαθιά του προσήλωση στην οικονομική και πολιτική ένωση της Ευρώπης: αυτή, κατά τον Καραμανλή, θα ήταν η μόνη ασφαλής οδός για ένα ειρηνικό, δημοκρατικό και οικονομικά άνετο μέλλον. Σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά, ένα από τα εννιά μέλη που συνάντησε η Ελλάδα τότε στην ΕΟΚ έχει αποχωρήσει απ’ αυτήν, μετά από δημοψήφισμα, αν και ο αριθμός των κρατών – μελών έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Η ΕΟΚ έχει γίνει ΕΕ, έχει αποκτήσει και δικό της νόμισμα, αν και όχι για όλα τα μέλη της. Έχει αποκτήσει μια ισχυρή γραφειοκρατία και πλήθος από θεσμικά όργανα, τα οποία δεν είναι σίγουρο ότι παράγουν έργο αντίστοιχο με τους πόρους τους οποίους καταναλώνουν. Το κυριότερο όμως, η προοπτική για πραγματική πολιτική και οικονομική ένωση έχει παραπεμφθεί στο πολύ μακρινό μέλλον, καθώς έχει ήδη παγιωθεί μια εσωτερική τάξη πραγμάτων που αντικατοπτρίζει την κυριαρχία ενός μεγάλου κράτους πάνω στα υπόλοιπα. Γεγονός που προδιαθέτει σε διαλυτικές τάσεις παρά σε εμβάθυνση της ενοποίησης.

Η συμμετοχή της χώρας μας είναι το άλλο μεγάλο ερωτηματικό. Η Ελλάδα ωφελήθηκε σημαντικά αυτά τα 40 χρόνια, σε οικονομικό επίπεδο και από την άποψη της εμπέδωσης της Δημοκρατίας, όπως το φανταζόταν ο μοναχικός Καραμανλής του 1979. Όχι όμως και στα θέματα της εθνικής της ασφάλειας ή των εθνικών της συμφερόντων. Σήμερα βρίσκεται σε ουσιαστικό αδιέξοδο, καθώς δεν μπορεί ούτε να ανταποκριθεί στους Γερμανικούς κανόνες της Ευρωζώνης, ούτε να αποχωρήσει απ’ αυτήν, ενώ η έννοια της δημοκρατικής ένωσης των κρατών και της αλληλεγγύης των εταίρων έχει πάει περίπατο προ πολλού. Με ευθύνες που επιμερίζονται τόσο στο ελληνικό πολιτικό σύστημα (για τη δημιουργία του ελληνικού προβλήματος), όσο και στις μη δημοκρατικές και μη αλληλέγγυες δομές της ΕΕ (που ουσιαστικά αποτρέπουν – απαγορεύουν μια βιώσιμη λύση του προβλήματος)

Το μέλλον θα δείξει, αλλά αυτό που θα δείξει στους Έλληνες πολίτες δεν θα το έχουν επιλέξει οι ίδιοι, θα τους έχει επιβληθεί «mit brutalsten Mitteln» (με τα πιο ωμά μέσα) Κάτι που δεν μπορούσε να διανοηθεί ο Καραμανλής του 1979.

*

*

*

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “28 Μαΐου 1979, η Ελλάδα μέλος της ΕΟΚ”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s