Σύγχρονη διαχείριση

Νέο Μνημείο και Μουσείο για τον ΔΣΕ κατασκευάζονται στο χωριό Θεοτόκος του Γράμμου 

Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τα εγκαίνια που θα γίνουν στις 19 Αυγούστου

Ενα χρέος εκπληρώνεται αυτές τις μέρες. Στην καρδιά του Γράμμου, στο χωριό Θεοτόκος, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ θα εγκαινιάσει Μουσείο και Μνημείο για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 11 π.μ.

Στο σχετικό κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται ότι «το νέο αυτό Μουσείο και Μνημείο στη Θεοτόκο έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά αποτελεί και μέρος ενός ευρύτερου πανελλαδικού δικτύου χώρων μνήμης για τη δράση του ΔΣΕ.

Αποδίδει ξεχωριστή τιμή στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής που συμμετείχαν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον ΔΣΕ».

Το Μουσείο και Μνημείο στήθηκε χάρη στην προσφορά του χώρου και του σπιτιού από την οικογένεια Ζούνη και την εθελοντική δουλειά δεκάδων φίλων και συντρόφων.

Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα για τα εγκαίνια του Μουσείου – Μνημείου «σημαντικό στοιχείο που έκανε δυνατή τη δημιουργία του στη Θεοτόκο είναι η διάσωση του ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ στο οποίο περιέχονται χιλιάδες σελίδες γραμμένες σ’ αυτά εδώ τα χώματα και είτε αφορούν αυτήν καθαυτή την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στις λεύτερες περιοχές, είτε αφορούν την ένοπλη πάλη του λαού μας στην αντιπαράθεσή του με την αστική εξουσία και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της. Στοιχεία όπως η είδηση από το 1947 που αναφέρει πως «οι κάτοικοι των χωριών Στράτσανη, Πυρσόγιαννη, Βούρμπιανη, Γοργοπόταμος και άλλων, με την κατασκευή της μεγάλης γέφυρας στον Σαραντάπορο απαλλάγηκαν από τα 100 δράμια καλαμπόκι που έδιναν για κάθε πέρασμα άλλοτε», ή, η επίσης είδηση «η φετινή παραγωγή στο χωριό Λυκόρραχη ξεπέρασε την παλιά κατά 10.000 οκάδες και πάνω, γιατί οι κάτοικοι καλλιέργησαν καινούργια εκχερσωμένα χωράφια», παρμένα από την εφημερίδα «Εξόρμηση» της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, η έδρα της οποίας ήταν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, συγκροτούν ψηφίδα – ψηφίδα το μεγάλο μωσαϊκό της Ελεύθερης Ελλάδας».

Ξεκινώντας μ’ ένα πρώτο μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα στο οποίο αποτυπώνονται εικόνες από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ όπως αυτή καταγράφηκε σ’ αυτά εδώ τα βουνά (στον Γράμμο, τον Σμόλικα και το Βόιο), το Μουσείο φιλοδοξεί να παρουσιάζει στην εξέλιξή του όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από τη ζωή και τη δράση του λαού που πήρε τις τύχες του στα χέρια του.Η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά: «Οφείλουμε στις γενιές που έρχονται τη γνώση πως οι χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη, έδωσαν τη ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες σ’ αυτόν τον τόπο. Και είναι στοιχείο περηφάνιας για τους κατοίκους αυτής της περιοχής το γεγονός ότι ακριβώς εδώ τα ένοπλα τμήματα του λαού μας πλάι – πλάι με την ασίγαστη δουλειά των κατοίκων, έδωσαν τα πρώτα δείγματα μιας εξουσίας που πήγαζε πράγματι απ’ το λαό».

Στον περίβολο του Μουσείου – Μνημείου, θα αναγράφονται τα ονόματα εκατοντάδων νεκρών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ από τα χωριά του Γράμμου και του Σμόλικα, που έπεσαν στη μάχη για μια καλύτερη ζωή.

«Παραδίδουμε – καταλήγει το κάλεσμα της ΚΕ – αυτό το Μουσείο στο λαό της περιοχής, σαν ελάχιστη αναγνώριση του ηρωικού αγώνα και σας καλούμε να αποδώσουμε μαζί τις απαραίτητες τιμές σ’ όσους έπεσαν στη μάχη για μια πατρίδα λεύτερη, δημοκρατική, σοσιαλιστική».

 

602287
Λεπτομέρεια από το χώρο του Μνημείου γύρω από το οποίο θα αναρτηθούν τα ονόματα των νεκρών μαχητών με βάση το χωριό προέλευσής τους

 

602437
Πανοραμική φωτογραφία του χωριού Θεοτόκος στον Γράμμο, σε πρώτο πλάνο το Μουσείο και το υπό κατασκευή Μνημείο για τους μαχητές του ΔΣΕ

 

602483
Από τις εργασίες στο εσωτερικό του Μουσείου

 

Πηγή: Νέο Μνημείο και Μουσείο για τον ΔΣΕ κατασκευάζονται στο χωριό Θεοτόκος του Γράμμου | ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ | ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

4 σκέψεις σχετικά με το “Νέο Μνημείο και Μουσείο για τον ΔΣΕ κατασκευάζονται στο χωριό Θεοτόκος του Γράμμου ”

  1. Πάνο το κόλπο που σου είπα τις προάλλες μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε λινκ-μακρυνάρι, και έτσι το οποιοδήποτε λινκ να αποκτήσει μία πιο φυσιολογική μορφή.

    Π.χ., το δεύτερο λινκ στο προηγούμενο σχόλιο γίνεται

    http://patrastimes.gr/δυτική-ελλάδα/εκδήλωση-για-τους-ηρωικούς-μαχητές-το/

    Δεν ξέρω, ίσως είναι ιδέα μου, νομίζω όμως πως τα σχόλια φαίνονται πιο όμορφα στο μάτι όταν δεν υπάρχουν γκουμούτσες με 17 σειρές και η κάθε σειρά με 219 ιερογλυφικά του τύπου %BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF/

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s