Άλλοι

Πολιτική διακήρυξη για νέο κράτος «Μικρής Ρωσίας» 

 

603227

Ο «Πρόεδρος» της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ Ντονέτσκ μετά την ανακοίνωση για το σχεδιαζόμενο νέο κράτος

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.–Εν μέσω έντασης των βομβαρδισμών από την πλευρά της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου σε κατοικημένες περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία, τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (επί της ουσίας αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία), ο αυτοαποκαλούμενος «Πρόεδρος» Αλεξάντερ Ζαχρατσένκο ανακοίνωσε την πολιτική απόφαση για τη δημιουργία ενός νέου κράτους που θα αντικαταστήσει την Ουκρανία.

Το όνομά του ανακοινώθηκε ότι θα είναι Malorossiya (Μικρή Ρωσία) και δηλώθηκε ότι είναι η συμφωνία εκπροσώπων 16 περιφερειών της Ουκρανίας, που συγκεντρώθηκαν στην πόλη του Ντονέτσκ (η οποία θα είναι και η νέα πρωτεύουσα), όπου αποφάσισαν να ιδρυθεί το νέο ανεξάρτητο κράτος, γιατί η σημερινή μορφή της Ουκρανίας και ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Χαρακτηριστικά, σημειώνεται στην πολιτική διακήρυξη που δόθηκε στην δημοσιότητα: «Η κατάσταση έχει δείξει ότι η Ουκρανία είναι ένα αποτυχημένο κράτος, ανίκανο να εξασφαλίσει στους κατοίκους της ένα παρόν και μέλλον ειρήνης και ευημερίας. Οι σημερινές αρχές, ο «Πρόεδρος» Ποροσένκο και η Βουλή, που έχουν εκλεγεί μετά το πραξικόπημα και σε κλίμα τρομοκρατίας και απουσία εκλογών στην Κριμαία και το Ντονμπάς, είναι παράνομες. Η κατάσταση της Ουκρανίας οδηγεί στην οικονομική καταστροφή και τη μείωση του πληθυσμού». Επίσης γίνεται λόγος για τους υπερεθνικιστές και φασίστες που προκαλούν τη διάλυση της χώρας, και την «ιδεολογία του ουκρανισμού, που προωθεί το μίσος στον άνθρωπο, τον νεοναζισμό, την ξενοφοβία (ρωσοφοβία, πολωνοφοβία), τα εγκλήματα πολέμου και τη μαζική τρομοκρατία και γενοκτονία του λαού της». Επίσης καλούν σε «καταδίκη όλων των εγκληματιών πολέμου που οδήγησαν τη χώρα στη διάλυση και τον εμφύλιο πόλεμο: Του πρώην Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς (με αίτηση για έκδοσή του από τη Ρωσία) και του Ποροσένκο και της κλίκας του Τουρτσίνοφ, Γιάτσενιουκ, Κολομοΐσκι, Πάρουμπι και άλλων».

Προτείνουν τη μετονομασία και όπως αναφέρουν «η Μαλορωσία είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος με νέο όνομα, νέα σημαία, νέο Σύνταγμα, νέα κρατική δομή, νέες αρχές της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, και νέες ιστορικές προοπτικές» και προσθέτουν «αλλά αυτό δεν είναι μια επανάσταση! Είναι μια επιστροφή στην Ιστορία. Αυτή είναι μια καινοτομία που αποκαθιστά, δεν καταστρέφει». Επίσης δίνουν ένα περιθώριο 3χρονης μεταβατικής περιόδου «για την έγκριση νέου Συντάγματος και την ολοκλήρωση του κράτους δικαίου».

Πάντα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στην πολιτική αυτή διακήρυξη συμμετείχαν αντιπρόσωποι, πέρα από το Ντονμπάς και από το Χάρκοβο, από Ντεπροπετρόφσκ, Οδησσό, Κέρσον, Ζαπορόζιγιε, Νικολάγιεφ, Σούμι, Πόλταβα, Τσερνίγκοβ, Κιρόβογκραντ, Κίεβο και περιφέρεια του Κιέβου, Ιβανο-Φρανκόφσκ, Λβοφ, Τσερκάσι, Ρόβνο, Βολίν, Τερνοπόλ (περιλαμβάνει δηλαδή και περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας).

Οπως αναμενόταν, άμεση ήταν η απάντηση της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, με τον Πρόεδρο Π. Ποροσένκο, που πραγματοποιούσε χτες επίσκεψη στη Γεωργία, να δηλώνει ότι αν προχωρήσει μια τέτοια απόφαση «τινάζεται στον αέρα» η λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, την οποία θεωρεί μόνη προοπτική. Επίσης σημείωσε ότι Κριμαία και Ντονμπάς θα επιστρέψουν στην Ουκρανία. Η Ρωσία ή άλλες χώρες δεν είχαν άμεσα κάποια τοποθέτηση.

Οι εξελίξεις αυτές, ενώ ακόμα αιματοκυλιέται ο λαός από τους εντεινόμενους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές, δείχνουν ότι η αντιπαράθεση γίνεται στο έδαφος της σάπιας καπιταλιστικής κοινωνίας, για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, ανεξάρτητα αν ντύνεται με «δημοκρατικό και αντιφασιστικό» μανδύα. Η ουσία είναι ότι ο εργαζόμενος λαός, ο παραγωγός όλου του πλούτου, πρέπει να απεγκλωβιστεί από τους σχεδιασμούς των αστών και να οργανώσει την πάλη του ενάντια στον κύριο αντίπαλο, που είναι η εξουσία του κεφαλαίου.

 

Πηγή: Πολιτική διακήρυξη για νέο κράτος «Μικρής Ρωσίας» | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πολιτική διακήρυξη για νέο κράτος «Μικρής Ρωσίας» ”

 1. Αντιδράσεις της Ρωσίας για το «νέο κράτος»
  «Προσωπική πρωτοβουλία» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, την ιδέα για τη δημιουργία στην Ουκρανία νέου κράτους, της «Μικρής Ρωσίας» (Malorossiya), που εξήγγειλε ο «Πρόεδρος» της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο. Θυμίζουμε ότι η κίνηση παρουσιάστηκε στις 18/7, ως συμφωνία εκπροσώπων 16 περιφερειών της Ουκρανίας (και από τις δυτικές περιοχές), που συγκεντρώθηκαν στην πόλη του Ντονέτσκ και αποφάσισαν να ιδρυθεί το νέο ανεξάρτητο κράτος, γιατί η σημερινή μορφή της Ουκρανίας και ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος δεν μπορούν να συνεχιστούν.
  Ο Πεσκόφ είπε ότι πληροφορήθηκαν την πρωτοβουλία από τον Τύπο και ότι η Ρωσία μένει δεσμευμένη στη συμφωνία του Μινσκ. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «Ιταρ Τας», η (επίσης αυτοαποκαλούμενη) ΛΔ του Λουγκάνσκ, διά του επικεφαλής της, Ιγκόρ Πλοτνίσκι, έχει επιφυλαχτεί να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία και σύμφωνα με δήλωσή του «μένει δεσμευμένη στη συμφωνία του Μινσκ και θα συνεχίσει να επιμένει στην τήρησή της και από την ουκρανική πλευρά». Και οι δύο αυτές περιοχές λέγονται παραπλανητικά Λαϊκές Δημοκρατίες, ενώ πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στην καπιταλιστική Ρωσία.
  Ενδιαφέρον όμως έχουν και δύο ακόμα δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, Μπορίς Γκρισλόφ, αναφερόμενος στο νέο κράτος, έκανε λόγο για κίνηση «που δεν πρέπει να θεωρηθεί ως διατύπωση πραγματικής πολιτικής. Αντιβαίνει τις συμφωνίες του Μινσκ και είναι περισσότερο μια πρόταση συζήτησης χωρίς νομικά αποτελέσματα». Από την άλλη ο σύμβουλος του Πούτιν, Βλαντισλάβ Σουρκόφ, φέρεται σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ντονμπάς (των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών) να δήλωσε ότι η «πρωτοβουλία αναδεικνύει την πάλη του Ντονμπάς όχι μόνο για το ίδιο, όχι για την απόσχιση αλλά για την ενότητα της Ουκρανίας, και αυτό είναι το «κλειδί» αυτού που ονομάζεται κράτος της «Μικρής Ρωσίας»». Εμφανίζεται δε να χαρακτηρίζει την όλη ιδέα χρήσιμη, γιατί «κάθε πόλεμος έχει και ιδεολογικό υπόβαθρο, τα σλόγκαν και τις ουτοπίες του. Το Κίεβο έχει την ευρω-ουτοπία του και το Ντονέσκ απαντάει με την ιδέα της Μικρής Ρωσίας».
  Υπενθυμίζουμε ότι ο προτεινόμενος σχεδιασμός του νέου κράτους, που απέρριψε η ουκρανική πλευρά, κάνει λόγο για 3χρονη μεταβατική περίοδο έως την εγκαθίδρυσή του, κατά την οποία θα χρειαστεί να εγκριθεί νέο Σύνταγμα και να υπάρξει «κράτος δικαίου», πάντα φυσικά στο πλαίσιο του καπιταλισμού.
  Κατά τα άλλα, και χτες συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου σε κατοικημένες περιοχές στα ανατολικά της χώρας, με έναν πολιτοφύλακα στο Ντονέτσκ νεκρό, και αρκετές υλικές ζημιές σε πάνω από 40 παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, που έχει μείνει στα χαρτιά από τότε που υπογράφηκε, το Φλεβάρη του 2015.
  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9444571

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s