Σύγχρονη διαχείριση

Απόδοση τιμής στους αντιστασιακούς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο 

Στις 8 Σεπτεμβρίου (ώρα 11 πμ.) θα γίνει η επιμνημόσυνη δέηση για τα 73 χρόνια από την θυσία των αντιστασιακών κρατουμένων του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου. Εκτελέστηκαν το 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές. Την πρόσκληση απευθύνει το σωματείο συγγενών και φίλων των εκτελεσθέντων «Η Μνήμη».

Για μια ακόμη φορά την πρόσκληση απευθύνουν οι συγγενείς των θυμάτων αντί της επίσημης Πολιτείας, της Περιφέρειας ή του Δήμου. Η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου δεν έχει ανακοινώσει καμία εκδήλωση ούτε πρωτοβουλία να αναλάβει την οργάνωση του μνημοσύνου (θα εμφανιστούν βιαστικά ένας δύο αντιδήμαρχοι – ο δήμαρχος θα έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις, όπως πάντα). Εξίσου ξένη στο γεγονός και η πολυπράγμων περί τα αντιστασιακά, Περιφέρεια Αττικής. Κόμματα και δημοτικές παρατάξεις δεν πήραν ούτε μυρωδιά (ίσως καλύτερα, γιατί θα μαγάριζαν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας με γελοίες «ιδεολογικές συγκρούσεις»)! Κι όμως, 59 ήρωες έπεσαν από τις ναζιστικές σφαίρες σε μια ρεματιά στο Χαϊδάρι… Ήρωες στα αζήτητα!

Το τελευταίο μήνυμα του Μανώλη Λίτινα, ηγετικού στελέχους του πολιτικού ΕΔΕΣ της Αθήνας, λίγο πριν εκτελεστεί: «Πέφτομε για την πατρίδα με γέλιο στα χείλη για τη λευτεριά.» Μάθαμε ότι η αδελφή του αφιέρωσε τη ζωή της για να εντοπίσει τους Γερμανούς εκτελεστές και έφτασε μέχρι την Αργεντινή, όπου βρήκε τον τάφο του αξιωματικού Μπλούμε και μίλησε με την οικογένειά του. Γιατί Περιφέρεια και δημοτική αρχή αδιαφορούν γι’ αυτή τη θυσία; Μήπως γιατί η Αντίσταση πρέπει να θεωρείται «προνόμιο» συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης; Για να είμαστε δίκαιοι, την ίδια στάση αποχής κράτησε και η διοίκηση Μαραβέλια, όπως και όλες οι προηγούμενες.

Πηγή: Απόδοση τιμής στους αντιστασιακούς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο – ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

11 σκέψεις σχετικά με το “Απόδοση τιμής στους αντιστασιακούς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο ”

  1. Ο Μανώλης Λίτινας ήταν ηγετικό στέλεχος του πολιτικού ΕΔΕΣ της Αθήνας. Το τελευταίο του μήνυμα πριν εκτελεστεί, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, μαζί με 58 άλλους πατριώτες στο Χαϊδάρι ήταν «πέφτομε για την πατρίδα με γέλιο στα χείλη για τη λευτεριά».
    Αναρωτιέμαι πόσοι «δεξιοί» απ’ αυτούς που αγανακτούν επειδή η «αριστερά» τιμά τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ έχουν ακούσει έστω το όνομα του ήρωα Μανώλη Λίτινα. Μπορεί ενδόμυχα να τον θεωρούν κι αυτοί «κορόιδο», όπως θεωρούσαν συλλήβδην «κορόιδα» όλους τους αγωνιστές της Αντίστασης αυτοί που κατέλαβαν το κράτος μετά την απελευθέρωση.

    Μου αρέσει!

  2. «Γιατί Περιφέρεια και δημοτική αρχή αδιαφορούν γι’ αυτή τη θυσία; Μήπως γιατί η Αντίσταση πρέπει να θεωρείται «προνόμιο» συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης;»

    Για αυτό ακριβώς, δυστυχώς.
    Γιατί όλοι «τιμούν την αντίσταση» – αρκεί βέβαια οι εκτελεσθέντες αντιστασιακοί να ανήκουν στην ίδια ιδεολογική παράταξη με τους «τιμητές».
    Εαν ανήκουν όμως σε άλλη παράταξη, πόσο μάλλον στην αντίπαλη, τότε τους καταπίνει η αφάνεια.

    Μου αρέσει!

  3. Καλη η αντισταση αλλα πρεπει να χει και το σωστο κοινωνικο περιεχομενο.

    http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=148839&wordsinarticle=%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CE%B2%CE%B1%CF%82
    Ο γνωατος Καλυβας για το βιβλιο του Σβολοπουλου Χαιδάρι, 8 Σεπτεμβρίου 1944. Η Αόρατη Στρατιά στο απόσπασμα

    Λεπτομερειες για τις συλληψεις και τους πατρινους εκτελεσμενους
    https://patratora.gr/archives/187300

    http://www.kathimerini.gr/261633/article/epikairothta/kosmos/as-krathsoyme-zwntanh-th-mnhmh-twn-hrwwn
    http://kapodistriako.uoa.gr/stories/095_th_01/index.php?m=2
    Και για το Γιαννη Χουπη μελος του ΕΣΑΣ. Συμφωνα με τον Μακρη-Σταικο ο σωματωδης Χουπης ηταν πρωταγωνιστης στα επεισοδια που γινονταν στο πανεπιστημιο και εριχνε πολυ ξυλο στους κομμουνιστες συμφοιτητες του

    Μου αρέσει!

  4. «Καλη η αντισταση αλλα πρεπει να χει και το σωστο κοινωνικο περιεχομενο».

    Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι το δικό μου σχόλιο ότι αυτοί που κατέλαβαν το κράτος μετά την απελευθέρωση θεωρούσαν τους αντιστασιακούς κορόιδα. Και τους δεξιούς ή τους κεντρώους, όχι μόνο τους αριστερούς.

    Κάτι που ισχύει και τους σημερινούς «ιδεολόγους» της φακής, οι οποίοι εξαντλούνται στο να καταγγέλλουν τα πραγματικά ή τα φανταστικά εγκλήματα της αριστεράς και… δεν πάνε ρούπι πέρα απ’ αυτό.

    Τα λινκ θα τα δω.

    Μου αρέσει!

  5. «αυτοί που κατέλαβαν το κράτος μετά την απελευθέρωση θεωρούσαν τους αντιστασιακούς κορόιδα.»

    Έτσι είναι Πάνο.
    Ήταν αθλιότητα από τις μεγαλύτερες η αποκατάσταση πολλών δοσίλογων (όχι φυσικά όλων αλλά πάντως πολλών) από το μετεμφυλιακό κράτος. Σιχάματα του κερατά ήταν, τα οποία αφότου αναβαπτίστηκαν στην κολυμβήθρα του «αντικομμουνισμού», παραδόθηκαν κατόπιν άσπιλοι και άμωμοι στην κοινωνία.
    Λες και θα ήταν ποτέ δυνατόν τα εγκλήματα των κομμουνιστών να ξεπλύνουν τα άπειρα εγκλήματα των δοσίλογων την περίοδο της Κατοχής.

    Και τελικά αυτή ήταν μία από τις βαρύτερες αδικίες εκείνης της περιόδου, οι συνεργάτες του κατακτητή, οι μαυραγορίτες, οι δοσίλογοι, όλα αυτά τα υποκείμενα, όχι μόνο να μην τιμωρούνται για τα αμ’ετρητα εγκλήματα που είχαν διαπράξει αλλά να επιβραβεύονται και από πάνω με τιμές και αξιώματα και θέσεις ευθύνης (στο στρατό, στην αστυνομία, στην δημόσια διοίκηση, στην πολιτική, παντού). Μία από τις βαρύτερες αδικίες εκείνης της εποχής, ίσως η βαρύτερη.

    Δεν υπήρχε φυσικά ποτέ περίπτωση αυτά τα υποκείμενα να «τιμήσουν» ή να «αναγνωρίσουν» τον όποιο αντιστασιακό, από όπου και αν προέρχονταν πολιτικά, ή την όποια αντιστασιακή ενέργεια. Για αυτά τα κυνικά σιχάματα ο κάθε αντιστασιακός δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας ρομαντικός βλάκας, ένα ασήμαντο παράσιτο μπροστά στην παντοδύναμη γερμανική στρατιωτική μηχανή – ένα παράσιτο το οποίο αρνούνταν να γλείφει τις μπότες των κατακτητών από όλες τις μεριές, όπως μονίμως έκαναν εκείνοι.

    Μου αρέσει!

  6. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 εκτελέστηκαν στο άλσος του Χαϊδαρίου πενήντα εννέα αγωνιστές με την κατηγορία της κατασκοπίας, αυτοί, στην πλειονότητά τους, που συγκροτούσαν το περισσότερο μάχιμο άγημα της Αόρατης Στρατιάς στους κόλπους της Αντίστασης

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε