Κατοχή

Βίντεο – ντοκουμέντο ναζιστικής προπαγάνδας: Στην Αθήνα δεν υπήρξε κατοχή, μόνο ανέμελη ζωή

Ένα φιλμ εποχής έρχεται στο φως της δημοσιότητας κινηματογραφημένο για τα «Γερμανικά Επίκαιρα» καταδεικνύοντας το μέγεθος της ναζιστικής προπαγάνδας υπό την επιτήρηση του Γκέμπελς.

Σε αυτό βίντεο – ντοκουμέντο με διάρκεια μόλις ενάμιση λεπτό τραβηγμένο το 1942, δηλαδή λίγο μετά τον μεγάλο λιμό στην κατεχόμενη Αθήνα, διακρίνουμε Αθηναίους να απολαμβάνουν τη λιακάδα, να κάνουν μπάνιο και κανό, μια γερμανική κομπανία, θαμώνες ενός καφενείου, το δημαρχείο και την οδό Αθηνάς με πλανόδιους εμπόρους να πωλούν την πραμάτεια τους, διακρίνοντας γενικά μια ευμάρεια που δεν υποδηλώνει σε τίποτα τον βαρύ χειμώνα που πέρασε η πρωτεύουσα με τους χιλιάδες νεκρούς από την ασιτία και την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των κατοίκων.

Πηγή: Βίντεο – ντοκουμέντο ναζιστικής προπαγάνδας: Στην Αθήνα δεν υπήρξε κατοχή, μόνο ανέμελη ζωή

2 σκέψεις σχετικά με το “Βίντεο – ντοκουμέντο ναζιστικής προπαγάνδας: Στην Αθήνα δεν υπήρξε κατοχή, μόνο ανέμελη ζωή”

  1. Όση προπαγάνδα και αν έκαναν οι ναζιστές δεν ήταν αρκετή για να κρύψει την μπόχα του ναζισμού. Και η οσμή αυτής της τελευταίας ήταν εντονότατη και άκρως δυσάρεστη – όσο άρωμα και αν έβαζαν οι ναζίδες για να την κρύψουν πάλι βρωμοκόπαγε.

    Μου αρέσει!

  2. Ο χρήστης Athinaios Historikos κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.

    Απόσπασμα της γερμανικής ταινίας του 1942 με τίτλο «Fronttheater» στο οποίο παριστάνεται συναυλία στο Ηρώδειο προς τιμήν των Γερμανών στρατιωτών, υποτίθεται σε απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση. Παρεμβάλλονται και διάφορα στιγμιότυπα «τουριστικού» περιεχομένου εναλλασσόμενα με προπαγανδιστικές εικόνες της γερμανικής πολεμικής μηχανής. Ακούγεται το νοσταλγικό τραγούδι Glocken der Heimat («Καμπάνες της πατρίδας») το οποίο τραγουδά ο Wilhelm Strienz.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s