Αλάτι - πιπέρι

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ 16 Έρωτες και συντελεστές δόμησης

Του Αντώνη Ματζάρη
Αυτό που ήθελα να δείξω ξεκινώντας αυτή τη δημοσίευση ήταν πως ένα χωριό έχοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της παραλιακής ζώνης μετεξελίχθηκε και από αγροτική κοινωνία έγινε ημιαστική και τελικά σήμερα αστική.
Αυτό για να ολοκληρωθεί ακολούθησε τρία στάδια
Το πρώτο στάδιο είναι ο παραθερισμός, που χρονικά καλύπτει τη δεκαετία του 50 και χωρίζεται σε δύο μέρη όχι απόλυτα διακριτά.
Το πρώτο μέρος αφορά τον παραθερισμό με σκηνές όπου για πρώτη φορά έρχονται τόσο κοντά οι Περαιώτες με μικροαστούς κυρίως, που όμως κουβαλάνε στοιχεία της πόλης. Το πιο χαρακτηριστικό τα ήθη γύρω από το αντικείμενο του πόθου μας τη γυναίκα. Εμείς παρόλο που πηγαίναμε σε μικτά σχολεία όταν συναντούσαμε μια συμμαθήτρια μας στο δρόμο ντρεπόμαστε ο ένας τον άλλο. Και δε μιλώ για τις μάνες μας που βιώνανε σκηνές ζήλιας καθημερινά δια ασήμαντον αφορμήν. Ξαφνικά βλέπουμε τα κορίτσια των παραθεριστών να κυκλοφορούν στην παραλία μας με προκλητικά σορτς και μαγιό και το κυριότερο χειραφετημένα. Ούτε γονιός ούτε αδελφός έτρεχε από πίσω. Μα το πιο σοκαριστικό ήταν η εικόνα που εισπράτταμε από τις παντρεμένες γυναίκες. Χωρίς άντρες μέχρι το Σαββατοκύριακο ζούσαν σε καθεστώς απόλυτης μητριαρχίας. Το Σαββάτο, που έρχεται ο άντρας δεν αλλάζει τίποτε μια και μπαϊλντισμένος από την κάψα της πόλης το μόνο που το νοιάζει είναι να ξεκουραστεί και να απολαύσει τη δροσιά της θάλασσας. Κάποιες παντρεμένες εκμεταλλευόμενες αυτό το καθεστώς της ελευθερίας εύρισκαν ευκαιρία να ζήσουν τους έρωτες του καλοκαιριού.
Άνθιζε δε και ένα είδος ανδρών, που τους άρεσε να πηγαίνουν με παντρεμένες ένας μάλιστα Περαιώτης είχε το βίτσιο να ικανοποιεί τις χοντρές παντρεμένες.
Όχι από διάθεση κουτσομπολιού αλλά επειδή ήταν ενδεικτικές του κλίματος αναφέρω δύο περιστατικά.
Ένας φίλος μας Περαιώτης τα μπλέκει με μια παντρεμένη με στρατιωτικό και δώσανε ραντεβού στο αμπέλι του. Την άλλη μέρα μας ήρθε σοκαρισμένος.
-Ρε σεις ήρθε στο ραντεβού με το καρότσι και το μωρό. Άπλωσε κάτω την κουβέρτα του μωρού και την ώρα που κάναμε έρωτα άρχισε το μωρό να κλαίει. Το έβγαλε από το καρότσι και άρχισε να το βυζαίνει.
Το δεύτερο περιστατικό αφορά ένα άλλο φίλο μας. Αυτός τα έμπλεξε με μια παντρεμένη που του ζήτησε να κάνουν έρωτα μέσα σα μια καμπίνα του Λευτέρη, αυτή ήταν καινουργιοβαμμένη μπλε και όταν βγήκαν από την καμπίνα ήταν βαμμένοι σαν ερυθρόδερμοι. Έκτοτε τον παρουσίαζε στον άντρα της σα φίλο της αδελφής της.
Το δεύτερο μέρος του παραθερισμού ξεκινάει από τα μέσα της δεκαετίας του 50 όταν κάποιοι παραθεριστές αποκτούν εξοχικά, πολλοί Περαιώτες φεύγουν από την πάνω Περαία και μετακομίζουν σε χωράφια στον κάμπο κάνοντας ένα σπίτι για να το διαθέτουν το καλοκαίρι προς ενοικίαση και ένα καλύβι για να μένουν οι ίδιοι. Έτσι δημιουργήθηκε ένα ακόμη βήμα προσέγγισης με το οποίο δημιουργούνταν οικογενειακές φιλίες και δεν ήταν σπάνιο να υπάρχει και ερωτικός δεσμός μεταξύ παιδιών παραθεριστή και νοικάρη.
Το τρίτο βήμα έγινε με την ένταξη σε σχέδιο πόλης του αγροκτήματος 2 των παραλιακών οικοπέδων με συντελεστή 1,2 και του κάμπου 3000 στρεμμάτων με συντελεστή 0,6.
Μέσα σε μια δεκαετία στα περισσότερα οικόπεδα της παραλίας κτίστηκαν με υπερβάσεις και κακοτεχνίες πολυκατοικίες για θερινές κατοικίες με συνέπεια οι παραθεριστές το καλοκαίρι να γίνονται υπερδιπλάσιοι των μονίμων κατοίκων.
Τότε η Περαία εμφανίζει την ημιαστική της εικόνα και οι κάτοικοί της να παραπαίουν ανάμεσα στην αγροτική τους προέλευση και την αστική επιρροή, που δέχονταν από τους Θεσσαλονικείς το καλοκαίρι. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα ενός Περαιώτη που στα νιάτα του φυλούσε πρόβατα.
-Εγώ αν δεν πιω δυό ουισκάκια το βράδυ δεν μπορώ να κοιμηθώ.
Η καταστροφή του περιβάλλοντος και η αλόγιστη οικοδόμηση στην παραλιακή μας ζώνη συντελέστηκε τα χρόνια της χούντας κυρίως.
Μετά είκοσι χρόνια όταν ήμουν στην Κοινότητα προκειμένου να πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πρόγραμμα με το οποίο τελικά κάναμε το δρόμο της ακτής έπρεπε να κάνουμε μια μελέτη που θα περιλάμβανε την ταυτότητα της κάθε πολυκατοικίας. Ε λοιπόν όλες είχαν υπέρβαση του συντελεστή δόμησης, πολλές διπλάσιο του νόμιμου δηλαδή κτίστηκαν με συντελεστή 2,4 και 10 πολυκατοικίες είχαν τριπλάσιο δηλαδή κτίστηκαν με συντελεστή 3,6.
Το τέταρτο βήμα με το οποίο αστικοποιηθήκαμε άργησε και ήρθε μετά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 90.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s