Κατοχή

Άλμπερτ Σπέερ: η συμφωνία Τσώρτσιλ – Χίτλερ για την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα

 

speer

Αφηγείται ο Αλμπερτ Σπέερ, υπουργός της Πολεμικής και Βιομηχανικής Παραγωγής του Χίτλερ, σε συνέντευξή του στον Β. Μαθιόπουλο, που είχε δημοσιευτεί στο «Βήμα» στα 1976 (Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του ίδιου «Ο Δεκέμβριος του 1944»):

«Είμαι αυτήκοος μάρτυρας ενός γεγονότος, που μας είχε προκαλέσει πολύ μεγάλη εντύπωση το φθινόπωρο του 1944. Θυμάμαι συγκεκριμένα ότι ο στρατηγός Γιοντλ, αρχηγός του Γενικού (γερμανικού) Επιτελείου, ήρθε μια μέρα και μου ανέφερε ότι επήλθε συμφωνία σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας, που αφορούσε την Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή, πρωτοφανής μέχρι τότε και όπως γνωρίζω ΜΟΝΑΔΙΚΗ σε όλο τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, αφορούσε – όπως, τουλάχιστον, μου είπε ο Γιοντλ – την εκκένωση της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα χωρίς βρετανική ενόχληση. Η συμφωνία αυτή έγινε στη Λισαβόνα και το ποιος είχε την πρωτοβουλία δεν ξέρω, αλλά πιστεύω ότι δεν έγινε σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά πολύ ψηλότερα, για να μην υπάρξουν ακριτομυθίες. Η πληροφορία για το περίεργο αυτό «τζέντλεμαν αγκρίμεντ» μεταξύ Λονδίνου και Βερολίνου προκάλεσε σε όσους το έμαθαν κατάπληξη. Και, πράγματι, οι Αγγλοι την τήρησαν. Τα γερμανικά πολεμικά και μεταγωγικά σκάφη φορτώθηκαν στρατό από τα ελληνικά νησιά – που εκκένωσαν – πέρασαν, το φθινόπωρο του 1944, ανενόχλητα μπροστά από τα μάτια των Βρετανών και ανάμεσα από τα βρετανικά υποβρύχια στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το τίμημα της συμφωνίας, κατά τη γνώμη μου, ήταν να παραχωρήσουν οι Γερμανοί τη Θεσσαλονίκη στους Αγγλους αμαχητί και μ’ αυτόν το τρόπο η Ελλάδα να περιέλθει στο δυτικό στρατόπεδο. Και, βέβαια, ο Χίτλερ θα διατηρούσε ανέπαφες τις δικές του δυνάμεις, που κατείχαν το ελληνικό χώρο».

Πηγή: http://www.rizospastis.gr/static.do?page=/history/dse/DSE_MEROS_02_30-10-96_10.jsp

Εφ’ όσον η συμφωνία είναι ιστορικό γεγονός (κατά πάσαν πιθανότητα είναι) αξίζει να αναρωτηθούμε ποιους λόγους είχε ο Τσώρτσιλ να προχωρήσει σ’ αυτήν. Ο πρώτος λόγος που αναδεικνύεται είναι η ανάγκη αποτροπής εξοπλισμού του ΕΛΑΣ με βαρύ Γερμανικό οπλισμό: οι Άγγλοι μπορούσαν να χτυπήσουν σκληρά τους αποχωρούντες Γερμανούς, από αέρος, αλλά ο επίγειος έλεγχος των λαφύρων θα ήταν καθαρά υπόθεση του ΕΛΑΣ. Ακόμα, χωρίς τη συμφωνία, δεν θα ήταν δυνατή η αποχώρηση των Γερμανών από τα νησιά μέσω θαλάσσης (δεν θα ξεκινούσαν καν) και αργά ή γρήγορα όλα τα πολεμικά τους εφόδια θα περιέρχοντο στον ΕΛΑΣ, όπως συνέβη ένα χρόνο νωρίτερα: ο ΕΛΑΣ εξοπλίστηκε «σαν αστακός» με τα όπλα των Ιταλικών στρατευμάτων, όταν η Ιταλία συνθηκολόγησε. Μια επανάληψη το φθινόπωρο του 1944, με Γερμανικά όπλα αυτή τη φορά, θα ισοδυναμούσε με καταστροφή των σχεδίων του Τσώρτσιλ για την μεταπολεμική Ελλάδα.

Υποστηρίζεται, επίσης, ότι ο Τσώρτσιλ θέλησε με τη συμφωνία αυτή να ενισχύσει το ανατολικό μέτωπο των Γερμανών, ώστε να καθυστερήσει όσο ήταν δυνατόν η προέλαση των Σοβιετικών προς το Βερολίνο και να δοθεί, αντίστοιχα, περισσότερος χρόνος στα Βρετανικά και Αμερικανικά στρατεύματα για τη δική τους.

Να σημειωθεί ότι περίπου 20.000 Γερμανοί στρατιώτες παρέμειναν στην Κρήτη και σε ορισμένες φρουρές των νησιών και παραδόθηκαν τις πρώτες μέρες του Μαΐου 1945, μετά από διαταγή που Νταίνιτς.

Τέλος, αναφέρεται (βλ. σύνδεσμος) ότι αποχώρησαν χωρίς απώλειες 50 χιλιάδες Γερμανοί στρατιώτες. Αν προσθέσουμε τους 20 χιλιάδες που παρέμειναν ως τον Μάιο του ’45, έχουμε κατά προσέγγιση των αριθμό των Γερμανικών στρατευμάτων που υπήρχαν στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό της Κατοχής. Αυτό όμως απαιτεί επιβεβαίωση.

ΥΓ. Κάποιοι εξακολουθούν να ψάχνουν για «ηθική» σε τέτοιου είδους αποφάσεις / συμφωνίες. Δηλαδή να επισημαίνουν την έλλειψή της. Ωστόσο, τέτοια παράμετρος δεν υπήρχε ούτε κατά διάνοιαν κατά τον Β’ΠΠ, ιδιαίτερα όσο πλησίαζε το τέλος του. Υπήρχε μόνο αδυσώπητη λογική, στη υπηρεσία κρατικών (συνήθως) συμφερόντων. Το μαρτυρούν πάμπολλα γεγονότα, αλλά αρκεί η  αναφορά στη Βαρσοβία, τη Δρέσδη και τη Χιροσίμα.

 

3 σκέψεις σχετικά με το “Άλμπερτ Σπέερ: η συμφωνία Τσώρτσιλ – Χίτλερ για την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα”

  1. Τον Οκτώβριο του 1944, η υποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα είχε ήδη προχωρήσει σημαντικά. Αν και είχαν διαπραγματευθεί μια συμ- φωνία με τους Βρετανούς να παραδώσουν την Αθήνα και την Πελοπόννη- σο χωρίς μάχη, δεν υπήρχε αντίστοιχη συμφωνία σχετικά με τον Βορρά.20 Το σχέδιό τους ήταν να ανοίξουν το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη και από εκεί να συνεχίσουν βόρεια μέσω της Βουλγαρίας. Αυτό τους οβστο χωριό Σταυρός, κοντά στη Βέροια, προκάλεσε μεγάλη μάχη στην τελευταία ίσως περιοχή που βρισκόταν κάτω από γερμανική κατοχή.
    20. Ο Σουηδός αντιπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Hans Ehrenstrale με πληροφόρησε σχετικά με το ρόλο του ως μεσολαβητή στην Πάτρα και ο Edgar Thomashausen με πληροφόρησε σχετικά με το ρόλο του ως επίσημου μεσολαβητή στην Αθήνα το 1941 και 1944. Η ακαδημαϊκή αμφισβήτηση πάνω σε τέτοιες συμφωνίες προέρχεται από την έλλειψη γραπτών τεκμηρίων. Εντούτοις, οι υποχωρήσεις από τα αστικά κέντρα έγιναν με ελάχιστη παρακώλυση. Βλ. Lars Baerentzen, «Liberation of the Peloponnese» στο John O. Iatrides (ed.), Greece in the 1940s, Hanover NH, and London, 1981, σ. 139. Για την Αθήνα βλ. Stefanos Sarafis, ELAS: Greek Restistance Army, London, 1980, σ. 412

    Click to access BOWMAN%20teliko%202013.pdf

    Στήβεν Μπόουμαν, Η αντίσταση των Εβραίων στην Κατοχική Ελλάδα, σελ. 66

    Μου αρέσει!

  2. https://el.booksc.org/book/21645735/28e129

    The German Withdrawal from Greece in 1944 and British Naval «Inactivity»

    στο παραπανω αρθρο ο δανος ιστορικος Λαρς Μπερέντζεν εξηγει πως ο Σπεερ ανασκευασε τα περι συμφωνιας Χιτλερ-Τσωρτσιλ.

    Προφανως το αρθρο θα ειναι γνωστο σε επαγγελματιες ιστορικους που εξακολουθουν ακομα να υποστηριζουν οτι ταχα υπηρχε συμφωνια γιατι απλα εξυπηρετει την προπαγανδα τους, δειτε τι αναφερουν οι γνωστοι ταξικοι ιστορικοι.

    Η θεωρια περι ενισχυσης του ανατολικου μετωπου ειναι εμπνευσεως Λαζαριδη, που φυσικα δεν ισχυει, μην επαναλαμβανω τους λογους.

    καλα ειχα ξαναβαλει το λινκ και σε αλλο σχολιο

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. το λινκ στο προηγουμενο σχολιο ειναι ανενεργο
    οκ εμφανιζεται νεο λινκ στο γκουγκλ σε σχετικη αναζητηση

    http://repository.academyofathens.gr/gr/listItems/159007

    Ενότητα:

    Χρονολόγιο γεγονότων 1940-1944

    Περιγραφή

    Ο Sheppard συναντάται με τον Sandström, [Σουηδό Πρόεδρο της Ε.Δ.Β.Ε.], μετά από αίτημα του τελευταίου. Ο Sandström προτείνει να καταληφθεί η Αθήνα από τους Βρετανούς, κατά τη στιγμή της γερμανικής υποχώρησης, για να αποφευχθεί «μεσοβασιλεία» του Ε.Α.Μ. Το ίδιο είχε προταθεί από τους Γερμανούς για την Πάτρα, αλλά δεν ευοδόθηκε. Ο Sheppard του τονίζει ότι [οι Σύμμαχοι] ενδιαφέρονται μόνο για την άνευ όρων γερμανική παράδοση, ενώ ο Sandström αναφέρει ότι οι Γερμανοί προτίθενται να υποχωρήσουν και όχι να παραδοθούν. Ο Sheppard επισημαίνει ότι, μάλλον, ο Sandström απηχεί τις απόψεις του Schimana ή του von Grevenitz [Προϊσταμένου της Υπηρεσίας στην Αθήνα του Ειδικού Πληρεξουσίου του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη].

    Έτος γεγονότος

    1944-09-26

    αντικομμουνιστες και οι Σουηδοι μελη του ΕΣ, δεν γνωριζαν αραγε για τα αγωνιωδη τηλεγραφηματα των κομμουνιστων που ανεμεναν με τρομο σφαγη απο τους αντιπαλους τους,
    τελος παντων το τηλεγραφημα απανταει στα περι της δηθεν αγγλογερμανικης συμφωνιας για την Ελλαδα

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε