Δεκέμβρης

Δεκεμβριανά 1944: Εμφύλια σύρραξη για την μεταπολεμική κυριαρχία

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες «εφ’ όλης της ύλης» παρουσιάσεις των Δεκεμβριανών.
Του Πιέρρου Τζανετάκου

Το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου και ενώ οι μάχες μεταξύ των ανταρτών του ΕΛΑΣ και των κυβερνητικών δυνάμεων συνεπικουρούμενων από τα βρετανικά στρατεύματα εξελίσσονταν πλέον εις βάρος του ΕΑΜ, ο άγγλος στρατηγός και διοικητής όλων των ένοπλων δυνάμεων που δραστηριοποιούνταν μετά την Απελευθέρωση στην Ελλάδα Ρόναλντ Σκόμπι πραγματοποίησε τη δεύτερη, εν μέσω της εμφύλιας σύρραξης, επαφή με την ηγεσία του ΚΚΕ, προτείνοντας στον γραμματέα του Γ. Σιάντο εκεχειρία με τους εξής όρους: Την υποχώρηση του ΕΛΑΣ εκτός του λεκανοπεδίου της Αττικής και τον αφοπλισμό των ανταρτικών στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετείχαν στην μάχη της Αθήνας. Ο Σιάντος αρνήθηκε, αντιπροτείνοντας μάλιστα την παράδοση των όπλων των κυβερνητικών δυνάμεων, πλην της Ορεινής Ταξιαρχίας.

Το ίδιο είχε συμβεί και τέσσερις μέρες νωρίτερα, όταν η πολεμική αναλογία δεν ήταν ακόμα τόσο επαχθής για τις δυνάμεις του Μετώπου. Αυτή ήταν η δεύτερη και τελευταία ευκαιρία του ΚΚΕ να δώσει τέλος στην ήδη πολύνεκρη εμφύλια διαμάχη και να διαπραγματευθεί με τους Βρετανούς και την κυβέρνηση Παπανδρέου τους πολιτικούς όρους σύμφωνα με τους οποίους θα διαμορφωνόταν η κυριαρχία στη μεταπολεμική Ελλάδα. Άλλωστε τη στιγμή εκείνη το ΕΑΜ, ως πρωταγωνιστική δύναμη στην αντίσταση εναντίον των κατακτητών, έχαιρε ευρείας λαϊκής υποστήριξης και θα μπορούσε ακόμα να διεκδικήσει ρυθμιστικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Όμως, οι βλέψεις της κομμουνιστικής ηγεσίας- η οποία φοβόταν ότι επέρχεται η παλινόρθωση του προπολεμικού δικτατορικού καθεστώτος- ήταν εξ αρχής άλλες και συνοψίζονταν ως εξής: Ένοπλη αντίσταση στα σχέδια των Βρετανών και της ελληνικής αστικής τάξης και κατάληψη της εξουσίας με τα όπλα, υπό τις ευλογίες της Σοβιετικής Ένωσης.

Η στρατηγική του ΚΚΕ, με κύρια χαρακτηριστικά την άγνοια του διπλωματικού γίγνεσθαι στο ευρωπαϊκό πεδίο, την ελλειμματική ανάλυση των στρατιωτικών συσχετισμών εντός κι εκτός Ελλάδας και την αδυναμία κατανόησης των πραγματικών βλέψεων του Στάλιν λειτούργησε τελικά εις βάρος του συνόλου του αντιστασιακού κινήματος και υπέρ των καλοσχεδιασμένων βρετανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων: Ο ΕΛΑΣ αφοπλίστηκε, οι υποστηρικτές του ΕΑΜ και δη του ΚΚΕ περιορίστηκαν εξοντωτικά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και τα Δεκεμβριανά έγιναν η αιτία να ορθωθεί ένα σκληρό δεξιό και με σαφή αντικομμουνιστικό χαρακτήρα, μετεμφυλιακό κράτος. Στο παρόν άρθρο επιχειρείται μια συνοπτική πολιτική προσέγγιση της δεκεμβριανής σύγκρουσης του 1944, και όσων προηγήθηκαν, κυρίως δια της ανάδειξης των διακριτών στρατηγικών που ακολούθησαν τα εμπλεκόμενα μέρη: Αφενός η διττή- και κατά τεκμήριο λανθασμένη- τακτική της ηγεσίας του ΚΚΕ και η εντέχνως διφορούμενη στάση του Στάλιν στο ελληνικό ζήτημα. Αφετέρου η επιθετική πολιτική του Τσόρτσιλ στην Ελλάδα και η συμπαράταξη της αστικής πολιτικής τάξης της χώρας με τα βρετανικά συμφέροντα.

11_30_Poios_thelei_ton_emfylio_polemo_RIZOSPASTIS

Οι πόλοι εξουσίας και τα πολιτικά διακυβεύματα στην προ-δεκεμβριανή Ελλάδα

Όταν στις 18 Οκτωβρίου 1944 η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου έφτανε στην απελευθερωμένη Αθήνα, πλήθος κόσμου διαδήλωνε στους δρόμους της πρωτεύουσας, πανηγυρίζοντας την οριστική αποτίναξη του γερμανικού ζυγού. Τα πρώτα μηνύματα της- έστω επιφανειακής- πολιτικής ενότητας ως αποτέλεσμα των συμφωνιών του Λιβάνου και της Καζέρτας, επέτρεπαν στον ήδη βαριά δοκιμασμένο ελληνικό λαό να ελπίζει, έστω αμυδρά, ότι οι αντίρροπες δυνάμεις που αναμειγνύονταν στη διαμόρφωση του μεταπολεμικού πλέγματος εξουσίας , θα συνέκλιναν ακόμα περισσότερο.

Όμως, η σκληρή σύγκρουση, που είχε προηγηθεί κατά τη διάρκεια της κατοχικής περιόδου στην ύπαιθρο, μεταξύ των ανταρτικών οργανώσεων- με υπαίτια και κυρίαρχη δύναμη τον ΕΛΑΣ- η αιματηρή ένοπλη διαμάχη μεταξύ των δοσιλόγων των Ταγμάτων Ασφαλείας και των υποστηρικτών του ΚΚΕ (ΟΠΛΑ- εαμική Πολιτοφυλακή) στα αστικά κέντρα, αλλά και τα συνεχή κινήματα στο ελληνικό στράτευμα της Μέσης Ανατολής προμήνυαν ότι η διαδρομή για την όρθωση της μετακατοχικής Ελλάδας θα ήταν ιδιαιτέρως δύσβατη.

Από τις αρχές του 1944 και όταν πλέον η ήττα του Άξονα διαφαινόταν στον πολεμικό ορίζοντα, επί ελληνικού εδάφους είχαν ήδη διαμορφωθεί οι δύο δυναμικοί πόλοι εξουσίας που θα πρωταγωνιστούσαν στη νομή της εξουσίας την «επόμενη μέρα» της Απελευθέρωσης: Βρετανοί και αστική πολιτική τάξη από τη μία πλευρά και ΕΑΜ- ΚΚΕ από την άλλη. Στους πολέμιους του κομμουνιστικού στρατοπέδου εντάσσονταν και οι δοσίλογοι των Ταγμάτων Ασφαλείας. Οι πρώην αξιωματικοί και οι οπλίτες που στελέχωσαν τα Τάγματα, όντες οι περισσότεροι οπαδοί του προπολεμικού καταναγκαστικού καθεστώτος Μεταξά είχαν εξοπλιστεί από τους γερμανούς για την καταπολέμηση του ΕΑΜ, αλλά κατακρίνονταν σε έντονο βαθμό για την τότε δράση τους, τόσο από τους Βρετανούς, όσο και από τον αστικό κόσμο.

Τα κύρια διακυβεύματα για τους συμμετέχοντες στα ελληνικά πολιτικά πράγματα τους μήνες πριν από την Απελευθέρωση ήταν τα εξής: Πρώτον, ο καθορισμός των όρων σύμφωνα με τους οποίους θα γινόταν η συγκρότηση του εθνικού στρατού και της αστυνομίας. Δεύτερον, η διεξαγωγή εκλογών για πρώτη φορά μετά το 1936 και η προσφυγή σε δημοψήφισμα για το πολιτειακό ζήτημα. Τρίτον, το μέλλον των δοσιλόγων και των ανά την επικράτεια συνεργατών των Γερμανών. Η ρύθμιση των τριών αυτών θεμάτων ήταν εξαιρετικά καθοριστική για τη διαμόρφωση των πολιτικών δομών της μεταπολεμικής Ελλάδας και ήδη από την άνοιξη του 1944 και με την υστερόβουλη πρωτοβουλία των Βρετανών είχαν ξεκινήσει οι πολιτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δυο πόλους εξουσίας. Η γεφύρωση, όμως, των διαφορών αποτελούσε εξαρχής μια δυσχερέστατη υπόθεση, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη, παρά τη φαινομενική διάθεση συμβιβασμού, διεκδικούσαν επί της ουσίας την απόλυτη κυριαρχία στην μεταπολεμική Ελλάδα, ενώ ταυτοχρόνως διακατέχονταν από έντονα συναισθήματα καχυποψίας για τις προθέσεις του αντιπάλου.

12_02_To_sxedio_gia_tin_katalipsi_tis_eksousias_RIZOSPASTIS

Η στρατηγική των δύο πόλων εξουσίας την περίοδο πριν από τη σύγκρουση

Αντιλαμβανόμενοι οι Βρετανοί και ο αστικός κόσμος ότι είχαν απολέσει τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο στην Ελλάδα, καθώς λίγους μήνες πριν από την Απελευθέρωση το ΕΑΜ κυριαρχούσε τόσο στην ύπαιθρο, όσο και στην Αθήνα, έθεσαν ως πρωταρχικό στόχο τους τον περιορισμό του αντιστασιακού κινήματος, μέσω καταρχήν της πολιτικής περιχαράκωσής του και σε δεύτερη φάση δια του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ. Έπρεπε πάση θυσία ν’ εξασφαλίσουν ότι ο γιγαντωμένος αντάρτικος στρατός δεν θα έστρεφε τα όπλα εναντίον τους, όταν θα ερχόταν η ώρα της αποβίβασης στην απελευθερωμένη Ελλάδα. Το εγχείρημα αυτό ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο, καθώς οι «σκληροί του βουνού» ουδεμία διάθεση επεδείκνυαν να παραδοθούν στον Τσόρτσιλ.

Ο οξυδερκής βρετανός πρωθυπουργός δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αποικιοκρατικού χαρακτήρα κυριαρχία της χώρας του στην Ελλάδα, για την οποία έλεγε χαρακτηριστικά ότι οι συμπατριώτες του «είχαν ήδη κάνει πολλές θυσίες». Γνωρίζοντας τη δυναμική επιρροή του ΚΚΕ και μέσω αυτού της Σοβιετικής Ένωσης στο ΕΑΜ, όντας θορυβημένος από την επέλαση του Κόκκινου Στρατού στα Βαλκάνια και θέλοντας να εξασφαλίσει τον πρωταρχικό ρόλο της Βρετανίας στη Μεσόγειο, ο Τσόρτσιλ πραγματοποίησε τον Μάιο 1944 την πρώτη διπλωματική κρούση προς τον Στάλιν, ζητώντας του συμφωνία για τη βρετανική κυριαρχία στην Ελλάδα. Το «αντάλλαγμα» ήταν η παραχώρηση του ελέγχου της Ρουμανίας στη Σοβιετική Ένωση, πρόταση που έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτή.

95.Tsortsil stin athina

Διαθέτοντας από το σημείο εκείνο και στο εξής τη σιωπηρή συναίνεση του Στάλιν, οι Βρετανοί ανέλαβαν την πρωτοβουλία σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας και με τη συμμετοχή στελεχών του ΕΑΜ. Αυτό κατέστη δυνατό- ως αποτέλεσμα σειράς ενεργειών και διαπραγματεύσεων- στις αρχές Σεπτεμβρίου 1944, όταν έξι στελέχη του Μετώπου ενσωματώθηκαν στην ήδη σχηματισμένη από τον Μάιο του ίδιου έτους κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Η αποδοχή του ΕΑΜ να συμμετάσχει στο εθνικό σχήμα υπό τους επαχθείς όρους που είχαν τεθεί στο Συνέδριο του Λιβάνου και σύμφωνα με τους οποίους ο ΕΛΑΣ υπαγόταν στις διαταγές της κυβέρνησης και οι Βρετανοί αναλάμβαναν κυρίαρχο ρόλο στη συγκρότηση του εθνικού στρατού, έγινε μόνο κατόπιν των σχετικών μηνυμάτων από τη Μόσχα, τα οποία υπεδείκνυαν στο ΚΚΕ το δρόμο της- προσωρινής τουλάχιστον- συναίνεσης.

Επόμενο- και κρισιμότερο βήμα- στη στρατηγική των Βρετανών ήταν η θεσμική υπαγωγή του ΕΛΑΣ απευθείας στον έλεγχό τους και όχι μέσω της ελληνικής κυβέρνησης. Κι ενώ η Σοβιετική Ένωση τηρούσε δια των αντιπροσώπων της την ίδια στάση, σεβόμενη προς το παρόν τη συμφωνία με τους Βρετανούς, στις 26 Σεπτεμβρίου 1944 ο στρατηγός Σαράφηςυπέγραψε τη συμφωνία της Καζέρτας, θέτοντας τον ΕΛΑΣ υπό τις διαταγές του ανώτατου διοικητή των βρετανικών στρατευμάτων που θα αποβιβάζονταν στην Ελλάδα Ρόναλντ Σκόμπι. Ο τελευταίος οριοθέτησε όχι μόνο το είδος των εφεξής επιχειρήσεων του ΕΛΑΣ στην ελληνική επικράτεια- δηλαδή αποκλειστικά την παρενόχληση των Γερμανών κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα- αλλά περιόρισε ταυτόχρονα και το χώρο δράσης του: Βάσει της σχετικής διαταγής απαγορεύθηκε στους αντάρτες η είσοδος στην Αθήνα, γεγονός καθοριστικό για τη μελλοντική εξέλιξη των πραγμάτων.

93.vretanoi sto mousei

Λίγες μέρες μετά, στις 9 Οκτωβρίου 1944 ο Τσόρτσιλ συναντήθηκε με τον Στάλιν στην περίφημη πλέον διάσκεψη της Μόσχας και συμφώνησαν ότι η επιρροή στην Ελλάδα θα διαμοιραστεί κατά 90%-10% υπέρ των Βρετανών, στη Ρουμανία 90% και στη Βουλγαρία 75% υπέρ των Σοβιετικών, ενώ «εξ ημισείας» χωρίζονταν Ουγγαρία και Γιουγκοσλαβία. Πρόκειται για τη συμφωνία των «ζωνών επιρροής», το κομβικότερο σημείο αναφορικά με τις μετέπειτα εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο Τσόρτσιλ είχε θέσει τα θεμέλια για την πολιτική (επανα)κυριαρχία της Βρετανίας στην Ελλάδα με τη σύμφωνη γνώμη του Στάλιν. Βέβαια, παρά τις αποφάσεις στη Διάσκεψη της Μόσχας, ο βρετανός πρωθυπουργός αφενός δεν εμπιστευόταν το σοβιετικό ηγέτη, αφετέρου πίστευε ότι το ΚΚΕ θα διεκδικούσε εν τέλει την εξουσία δια των όπλων, καθώς αυτό όριζε η επαναστατική φύση του. Έτσι, ο Τσόρτσιλ κατέστρωνε παράλληλα και πολεμικό σχέδιο αντιμετώπισης του ΕΛΑΣ, πρώτο σκέλος του οποίου ήταν η επιχείρηση ΜΑΝΝΑ, η αποβίβαση δηλαδή βρετανικών στρατευμάτων στην απελευθερωμένη Αθήνα.

Το ΚΚΕ από την άλλη πλευρά, αφενός διακατεχόταν από τον έντονο φόβο ότι πρωταρχικός στόχος των Βρετανών προς επικύρωση της κυριαρχίας τους στην Ελλάδα ήταν η πραξικοπηματική επιστροφή του Γεωργίου Β’, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου καταναγκαστική περιθωριοποίηση του λαϊκού κινήματος. Αφετέρου, η κομμουνιστική ηγεσία, διαθέτοντας σαφέστατα τον στρατιωτικό έλεγχο επί της ελληνικής επικράτειας, γνώριζε ότι ήταν σε θέση να έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των μεταπολεμικών συσχετισμών, περιορίζοντας τόσο τους Βρετανούς, όσο και τον αστικό πολιτικό κόσμο. Αυτό που ανέμενε το ΚΚΕ για να προχωρήσει στο σχεδιασμό του ήταν η έγκριση της Μόσχας.

Ο Στάλιν, όμως, είχε προς τον παρόν άλλες προτεραιότητες. Έδινε όλο το βάρος στην ολοκλήρωση του συμμαχικού αγώνα και το οριστικό ξερίζωμα του ναζισμού, ενώ ταυτόχρονα μέσω της Διάσκεψης της Μόσχας διασφάλιζε την κυριαρχία στα βόρεια Βαλκάνια, στο μαλακό υπογάστριο της Σοβιετικής Ένωσης. Το ΚΚΕ είτε αγνοούσε είτε δεν μπορούσε να αντιληφθεί την ευρύτερη συγκυρία και τις προτεραιότητες του Στάλιν, ενώ το ηγετικό κλιμάκια του Κόμματος αρνούνταν να πιστέψει την ύπαρξη της συμφωνία Μόσχας- Λονδίνου για τις ζώνες επιρροής. Χαρακτηριστική είναι, μάλιστα, η μαρτυρία του καθηγητή Αγγ. Αγγελόπουλου, μετριοπαθούς στελέχους του ΕΑΜ και μέλους της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ο οποίος προειδοποίησε τον γραμματέα του ΚΚΕ Γ. Σιάντο, ότι οι Σοβιετικοί έχουν παραχωρήσει την Ελλάδα στη Βρετανία. Ο Σιάντος ήταν κατηγορηματικός: «Μην τα πιστεύεις αυτά Άγγελε. Αυτά τα διαδίδουν οι Άγγλοι για να μας επηρεάζουν. Δεν είναι δυνατόν οι Ρώσοι να παραχωρήσουν, δίχως να το ξέρουμε, την Ελλάδα στους Άγγλους. Αν υπήρχε μια τέτοια συμφωνία θα είχα ενημερωθεί»…

Βάσει αυτού του σκεπτικού, αλλά και αναλογιζόμενη τους φόβους και τις επιθυμίες της η κομμουνιστική ηγεσία είχε καταστρώσει τη λεγόμενη «διπλή στρατηγική» της: Το πρώτο σκέλος της τακτικής ήταν η συμμετοχή στην κυβέρνηση και κατ’ επίφαση διάθεση συναίνεσης μέσω της υπογραφής των Συμφωνιών Λιβάνου και Καζέρτας. Το δεύτερο και ισχυρότερο σκέλος ήταν η παραμονή σε πολεμική εγρήγορση και η αναμονή έγκρισης από τη Μόσχα για στρατιωτική επέμβαση και κυριαρχία. Κρίσιμος άξονας του όλου σκεπτικού ήταν ν’ αναδειχθεί ότι υπαίτιοι για την επερχόμενη σύγκρουση ήταν αποκλειστικά οι Βρετανοί και η αστική τάξη. Έτσι από το σημείο εκείνο κι έπειτα το ΚΚΕ σχεδίαζε ν’ αφήσει την πρώτη πολεμική κίνηση στον Τσόρτσιλ και ν’ ανταπαντήσει ως δήθεν διωκόμενο.

Ο κρίσιμος Νοέμβριος

Ενώ η κυβέρνηση διήγαγε τον πρώτο μήνα του βίου της, προσπαθώντας να λύσει το οικονομικό και επισιτιστικό πρόβλημα της χώρας, Βρετανοί, Παπανδρέου και ΕΑΜ διαπραγματεύονταν το κρίσιμο ζήτημα της διάλυσης των ανταρτικών οργανώσεων και της συγκρότησης εθνικού στρατού. Στις 5 Νοεμβρίου 1944 ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο βρετανός αρχιστράτηγος Σκόμπι εξέδωσαν διαταγή σύμφωνα με την οποία: α) Ο ΕΛΑΣ και ο ΕΔΕΣ θα έπρεπε να διαλυθούν έως τις 10 Δεκεμβρίου και η Πολιτοφυλακή την 1η Δεκεμβρίου. β) Οι μόνιμοι αξιωματικοί των αντάρτικων σωμάτων θα επανέρχονταν στον τακτικό στρατό όταν αυτός θα συγκροτείτο. γ.) Θα συνίστατο Σώμα Προσωρινής Εθνοφυλακής με πρόσκληση της κλάσης του 1936, με ημερομηνία κατάταξης την 24η Νοεμβρίου. Το νέο σώμα θα αναλάμβανε υπηρεσία την 1η Δεκεμβρίου αντί της Πολιτοφυλακής. Οι υπουργοί του ΕΑΜ ενέκριναν την εν λόγω διαταγή, καθώς στο στρατό θα κατατάσσονταν τουλάχιστον 1. 500 αξιωματικοί του ΕΛΑΣ, ενώ εκ των πραγμάτων προέκυπτε ότι ο κύριος όγκος των νεοσύλλεκτων της κλάσης του 1936 θα ήταν εαμικής προέλευσης.

Το ΚΚΕ, όμως, δυσπιστούσε. Ο προβληματισμός της ηγεσίας του εστίαζε στο γεγονός ότι στη διαταγή Παπανδρέου- Σκόμπι δεν υπήρχε αναφορά στη διάλυση της φιλομοναρχικής Ορεινής Ταξιαρχίας, η οποία τις μέρες εκείνες βρισκόταν ακόμα στην Ιταλία. Ο Σιάντος, όντας καχύποπτος για το ρόλο που θα διαδραμάτιζε το συγκεκριμένο σώμα στις μετέπειτα εξελίξεις, αλλά και αναζητώντας αφορμή για να προκαλέσει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις αξίωσε καταρχάς τη διάλυση και της Ορεινής Ταξιαρχίας, ενδεχόμενο το οποίο απέκλειε ρητά ο Τσόρτσιλ. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατέθεσε νέα πρότασηστις 19 Νοεμβρίου σύμφωνα με την οποία δεν θα έπρεπε να διαλυθεί καμία από τις αναγνωρισμένες ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αλλά υπό κοινή διοίκηση να πολεμήσουν τον εχθρό μέχρι το τέλος του αντιφασιστικού αγώνα στην Ευρώπη. Επρόκειτο για έναν τακτικό ελιγμό του Κόμματος, ο οποίος ήταν βέβαιο ότι δεν θα γινόταν αποδεκτός από τους Βρετανούς, αλλά εντασσόταν στη στρατηγική της επίρριψης των ευθυνών για την επερχόμενη σύγκρουση στον Τσόρτσιλ και τους εγχώριους υποστηρικτές των Βρετανών. Όπως συμπεραίνουν με μεγάλη ακρίβεια οι ιστορικοί Baerentzen και Close στη μελέτη τους για τα αίτια των Δεκεμβριανών (The British Defeat of EAM 1944- 45) «οι ελάχιστες απαιτήσεις της μίας πλευράς υπερέβαιναν τις μέγιστες παραχωρήσεις που η άλλη πλευρά ήταν διατεθειμένη να κάνει».

314.epistrofi tis oreinis taksiarxias

Εν τω μεταξύ, ήδη από τις 7 Νοεμβρίου ο Τσόρτσιλ, προσηλωμένος μεν στην αρχική στόχευση για πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και όντας βέβαιος για τον απώτερο σκοπό του ΚΚΕ έγραφε στον υπουργό Εξωτερικών Ήντεν: «Λαμβανομένου υπόψιν του τιμήματος το οποίον κατεβάλομεν δια να επιτύχομεν από την Ρωσίαν να έχομεν ελεύθερας τας χείρας εις την Ελλάδα, δεν θα έπρεπε να διστάσομεν να χρησιμοποιήσομεν βρετανικά στρατεύματα δια να υποστηρίξομεν την ελληνικήν βασιλικήν κυβέρνησιν του κ. Παπανδρέου (…) Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα έχομεν σύγκρουσιν μετά του ΕΑΜ και ότι δεν πρέπει να προσπαθήσομεν να την αποφύγομεν, υπό τον όρον να εκλέξομεν καλώς το έδαφος».

96.Alexander-Tsortsil-Eaden

Κατά τη διάρκεια του κρίσιμου Νοέμβριου, στελέχη του ΚΚΕ ταξίδεψαν στη Γιουγκοσλαβία προκειμένου να συζητήσουν με τον Τίτο το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ένοπλου αγώνα κατά των Άγγλων. Ο γιουγκοσλάβος ηγέτης απάντησε τότε θετικά. Πίσω στην Αθήνα, ο αρχηγός της σοβιετικής αποστολής Γριγκόρι Ποπόφ συνάντησε στα μέσα του μήνα το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Γιάννη Ιωαννίδη προκειμένου να πληροφορηθεί το σχεδιασμό του Κόμματος. Ο Ιωαννίδης ενημέρωσε τον Ποπόφ ότι ο στενός πυρήνας της ηγεσίας έχει αποφασίσει να μην παραδώσει τα όπλα και εν ανάγκη να συγκρουστεί με τους Βρετανούς. Όλα τα στοιχεία συνηγορούσαν ότι η ένοπλη διαμάχη ήταν πλέον προ των πυλών.

Στις 30 Νοεμβρίου ο Σιάντος παραβιάζοντας τη Συμφωνία της Καζέρτας ανασυστήνει την Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ, προχωρώντας ουσιαστικά σε μια κίνηση άνευ επιστροφής. Είχε προηγηθεί στις 27 Νοεμβρίου η υπογραφή διαταγής από τον υφυπουργό Στρατιωτικών Λαμπριανίδη, χωρίς την έγκριση του Παπανδρέου για την τοποθέτηση 250 αξιωματικών στα συγκροτούμενα Τάγματα Εθνοφυλακής. Κανένας από αυτούς τους αξιωματικούς δεν ανήκε στον ΕΛΑΣ, γεγονός που εξόργισε τα κορυφαία κλιμάκια του ΕΑΜ. Παρά την προσπάθεια του Παπανδρέου να αποκλιμακώσει την κατάσταση με την τοποθέτηση στη θέση του υφυπουργού Στρατιωτικών τον ελασίτη στρατηγό Σαρηγιάννη, η ηγεσία του ΚΚΕ θεώρησε την κίνηση Λαμπριανίδη ως απτή απόδειξη της πραξικοπηματικής διάθεσης της «Αγγλοδεξιάς». Όταν έφτασε η 1η Δεκεμβρίου, η ημέρα δηλαδή που η εαμική Πολιτοφυλακή έπρεπε να διαλυθεί, οι υπουργοί του ΕΑΜ δεν παρέστησαν στο προγραμματισμένο Υπουργικό Συμβούλιο και στις 2 Δεκεμβρίου παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση. Η Πολιτοφυλακή δεν παρέδωσε τα όπλα. Το ΕΑΜ κάλεσε σε παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 3 Δεκεμβρίου, το οποίο ως γνωστόν διαλύθηκε ενόπλως από τις κυβερνητικές δυνάμεις, με τουλάχιστον 30 νεκρούς και πάνω από 120 τραυματίες. Ο πόλεμος είχε ουσιαστικά αρχίσει.

12_03_Oloi_stis_11_sto_Sintagma_RIZOSPASTIS

Η μάχη της Αθήνας: Ο Τσόρτσιλ σε εγρήγορση- Το ΚΚΕ αναζητεί εναγωνίως βοήθεια- Ο Στάλιν αδιαφορεί

36c.orini taksiarxia stin athina

Στις 4 Δεκεμβρίου 1. 200 άνδρες της ΙΙ Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ Αθηνών εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον των αστυνομικών τμημάτων στις βόρειες και δυτικές περιοχές της πρωτεύουσας και της Οργάνωσης Χ, η οποία στεγαζόταν στην περιοχή του Θησείου. Την ημέρα έναρξης της αιματηρής εμφύλιας μάχης οι κυβερνητικές δυνάμεις αριθμούσαν περίπου 11. 500 άνδρες, μεταξύ των οποίων οι 2. 500 ετοιμοπόλεμοι στρατιώτες της Ορεινής Ταξιαρχίας. Το Α’ Σώμα του ΕΛΑΣ που βρισκόταν ήδη στην Αθήνα αποτελούνταν από 6. 300 άνδρες. Οι βρετανικές δυνάμεις υπολογίζονταν σε περίπου 11. 000 άνδρες. Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό των ανταρτών, ήδη από την έναρξη της σύγκρουσης ο ΕΛΑΣ είχε ν’ αντιμετωπίσει δύο σοβαρότατα μειονεκτήματα: Πρώτον υστερούσε τεχνολογικά σε πολεμικό εξοπλισμό σε σχέση με τους Βρετανούς και την κυβερνητική Ορεινή Ταξιαρχία. Δεύτερον, οι αξιωματικοί του δεν διέθεταν καθόλου εμπειρία σε πόλεμο εντός του αστικού ιστού. Η «επιλογή του κατάλληλου εδάφους» για τη διεξαγωγή της μάχης αποτελούσε ήδη μια πρώτη νίκη για τον Τσόρτσιλ.

103.ptomata

Ο βρετανός πρωθυπουργός, όμως, δεν αισθανόταν ιδιαιτέρως ανήσυχος για την έκβαση της αναμέτρησης. Με συνεχή τηλεγραφήματά του προς τους ιθύνοντες των στρατευμάτων στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τους εφιστούσε την προσοχή για την αναγκαιότητα συντριβής του ΕΛΑΣ. Την ίδια ώρα επανέφερε με σκληρό τρόπο στην τάξη τους εκπροσώπους του αστικού πολιτικού κόσμου που βρίσκονταν στην κυβέρνηση, εντός της οποία είχε ξεσπάσει κρίση. Ο Παπανδρέου παρέμεινε εκών άκων πρωθυπουργός και η μάχη στους δρόμους της Αθήνας κλιμακώθηκε. Ο ΕΛΑΣ σημείωσε τις πρώτες νίκες του καταλαμβάνοντας αστυνομικά τμήματα και σταθμούς Χωροφυλακής.

317.dekemvris 44-tram

Όμως, το πολεμικό σχέδιο της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ για την επικράτηση στην πρωτεύουσα ήταν τουλάχιστον ασύνδετο και σε πολλές εκφάνσεις του παράλογο. Ο συντονισμός των δυνάμεων ήταν ανεπαρκής και κύρια χαρακτηριστικό της στρατιωτικής δράσης ήταν η προχειρότητα εν μέσω ετερόκλητων αυτοσχεδιασμών. Εν τω μεταξύ, ο ΕΛΑΣ είχε καταμετρήσει σημαντικές απώλειες στις τάξεις του, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων νεκρών και χιλιάδων αιχμαλώτων. Παρά το γεγονός αυτό, έως τις 11 Δεκεμβρίου οι αντάρτικες δυνάμεις διέθεταν ακόμα την πρωτοβουλία στην Αθήνα, προκαλώντας στον Σκόμπι σημαντικότατα προβλήματα.

92.vretanoi stin akropoli

Ο βρετανός αρχιστράτηγος, περικυκλωμένος στην ευρύτερη περιοχή του Κολωνακίου από τον ΕΛΑΣ, σκεπτόταν ακόμα και τη σύμπτυξη των δυνάμεών του στο Φάληρο και το Ελληνικό. Ενώπιον αυτού του ενδεχομένου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναζήτησαν εναγωνίως τον Τσόρτσιλ, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα εις βάρος τους τεκταινόμενα. Η σοβαρότητα της κατάστασης αποδεικνύεται από την άφιξη στην Αθήνα του βρετανού αρχιστράτηγου της ΜεσογείουΧάρολντ Αλεξάντερ, πρώτη κίνηση του οποίου ήταν ν’ αποτρέψει την οπισθοχώρηση του Σκόμπι. Μαζί με τον Αλεξάντερ κατέφθασαν μέσω του Πειραιά σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των βρετανών ανδρών περίπου στους 22. 000. Ταυτοχρόνως η αγγλική διοίκηση αποφάσισε να εξοπλίσει και τους άνδρες των πρώην Ταγμάτων Ασφαλείας, προκειμένου να μεγεθύνει τη δύναμη πυρός της. Παρότι κι ο Σιάντος είχε αυξήσει την παρατακτή δύναμη του ΕΛΑΣ στην πρωτεύουσα κατά 10. 000 άνδρες, η αντίστροφη μέτρηση για την ήττα του αντάρτικου κινήματος είχε αρχίσει.

56.vretaniko arma

Μοναδική ελπίδα για την ηγεσία του ΚΚΕ ήταν η στήριξη των δυνάμεων της από τα αδελφά κομμουνιστικά κόμματα και δη από τη Μόσχα. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη από τις 5 Δεκεμβρίου, ο Σιάντος είχε επικοινωνήσει μέσω ασυρμάτου- ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη βόρειο Ελλάδα- με τον πρώην γ. γ. της Γ’ Διεθνούς βούλγαρο Γκεόργκι Δημητρόφ και τον γ. γ. του ΚΚ Βουλγαρίας Τράικο Κοστόφ, αναφέροντας την κατάσταση στην Ελλάδα και κάνοντας παράλληλα την πρώτη μνεία για βοήθεια. Ματαίως. Την ίδια μέρα υπήρξε και δια ζώσης επαφή υψηλόβαθμου στελέχους του ΚΚΕ και με τον Τίτο. Οι θέσεις και των δύο ως προς την έξωθεν ενίσχυση του ΕΛΑΣ ήταν ταυτόσημη και περικλείεται στο μήνυμα του Δημητρόφ μέσω του ΚΚ Βουλγαρίας στον Σιάντο, στις 14 Δεκεμβρίου: «Εννοείται ότι οι Έλληνες σύντροφοι πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα, όμως προς το παρόν δεν μπορούν να υπολογίζουν σε βοήθεια απ’ έξω». Ο Σιάντος απάντησε στις 16 Δεκεμβρίου- μέρα κατά την οποία, όπως σημειώθηκε και στον πρόλογο του παρόντος, αρνήθηκε την πρόταση για συνθηκολόγησης του Σκόμπι- ότι «συνεχίσωμεν παλλαϊκό πόλεμο δια ελευθερίαν λαού και ανεξαρτησίαν χώρας μας». Στις 19 Δεκεμβρίου ο Κοστόφ τηλεγραφεί με τη σειρά του στον Σιάντο: «(…) προς το παρόν παροχή βοήθειας δεν είναι δυνατή. Έχετέ το και αυτό υπόψη για τις αποφάσεις σας». Οι κατευθύνσεις Δημητρόφ, Κοστόφ και Τίτο στα αιτήματα του ΚΚΕ προέκυπταν φυσικά κατόπιν ενδελεχούς συνεννόησης με τον Στάλιν. Εν τω μεταξύ, κάθε μέρα που περνούσε και πλησιάζοντας προς το τέλος Δεκεμβρίου η στρατιωτική πλάστιγγα στην Αθήνα έγερνε υπέρ των Βρετανών και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ενόσω η οριστική ήττα και διάλυση του ΕΛΑΣ πλησίαζαν αποδεικνυόταν ότι το ΚΚΕ είχε στηρίξει τη στρατηγική του σε τρεις παντελώς σαθρούς άξονες: Αμφισβήτησε καταρχάς την ύπαρξη της συμφωνίας Βρετανών- Σοβιετικών για τις ζώνες επιρροής. Πίστεψε δεύτερον ότι σε περίπτωση έναρξης ένοπλου αγώνα θα έχει τη βοήθεια των αδελφών κομμουνιστικών κομμάτων κατόπιν εντολής του Στάλιν. Θεώρησε τρίτον ένας αντάρτικος στρατός με όπλα των αρχών του αιώνα θα μπορούσε να επικρατήσει εντός του αστικού ιστού στη μάχη εναντίον των σύγχρονα εξοπλισμένων βρετανικών και κυβερνητικών δυνάμεων.

319.kideia-4 dek 44

Στο σημείο αυτό, όμως, προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα και για τη σοβιετική ηγεσία, τα οποία ακόμα αναζητούν ολοκληρωμένες απαντήσεις. Γιατί ο Στάλιν συμφώνησε εν μέσω του Πολέμου στο διαμοιρασμό των Βαλκανίων με τον Τσόρτσιλ; Γιατί δεν κοινοποίησε στις λοιπές κομμουνιστικές δυνάμεις τις αποφάσεις της Διάσκεψης της Μόσχας για τις ζώνες επιρροής; Γιατί δεν απέτρεψε εξ αρχής το ΚΚΕ από το να ξεκινήσει τη μάχη της Αθήνας; Γιατί παρότρυνε εν συνεχεία το ΚΚΕ να συνεχίσει την εμφύλια σύρραξη, αλλά δεν το ενίσχυσε στρατιωτικά, επιτρέποντας στους Βρετανούς να το συντρίψουν;

320.vretaniko arma sto EAM

Ήταν φανερό, ότι ο Στάλιν είχε αποφασίσει να τηρήσει μια διφορούμενη στρατηγική. Προτεραιότητά του ήταν η συντριβή του ναζισμού και πριν οριστικοποιηθεί αυτός ο στόχος δεν ήταν διατεθειμένος να κλονίσει τη συμμαχία με τους Βρετανούς. Γι’ αυτό και συμφώνησε με τις προτεινόμενες από τον Τσόρτσιλ ζώνες επιρροής. Δεν κοινοποίησε τη συμφωνία του με τον βρετανό πρωθυπουργό, διότι ήταν βέβαιος ότι συγκεκριμένα κράτη- με προεξάρχουσα την Γιουγκοσλαβία του Τίτο- θα αντιδρούσαν σφοδρά στο διαμοιρασμό, εν μέσω μάλιστα του συμμαχικού αγώνα. Δεν απέτρεψε το ΚΚΕ από την έναρξη της εμφύλιας σύρραξης διότι αυτή λειτουργούσε ως «μήνυμα- προειδοποίηση» για τις πιθανές βλέψεις των Βρετανών στα υπόλοιπα Βαλκάνια. Με λίγα λόγια, οι Σοβιετικοί ήθελαν μεν την σύγκρουση στην Ελλάδα, απλώς δεν την ενθάρρυναν και αν την ενθάρρυναν το έκαναν μόνο μέσω τρίτων, προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι αθετούν όσα συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη της Μόσχας και ρισκάρουν την έκβαση του Πολέμου εναντίον των Γερμανών (σημειώνεται ότι παραλλήλως με τα Δεκεμβριανά, στις 17 Δεκεμβρίου, οι Γερμανοί εξαπέλυσαν στο δυτικό μέτωπο την αντεπίθεση των Αρδεννών, κατά τη διάρκεια της οποίας παραλίγο ν’ αντιστρέψουν την κατάσταση εισβάλλοντας ξανά στο Παρίσι). Αποδείχτηκε, τέλος, ότι οι Σοβιετικοί προκειμένου να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην ευρύτερη περιοχή των πολύπαθων Βαλκανίων ήταν διατεθειμένοι να θυσιάσουν σημαντικό μέρος του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Όπως τελικά συνέβη.

Αντί επιλόγου: Τα Δεκεμβριανά γυρνούν μπούμερανγκ εναντίον του εαμικού κινήματος

Έως την 11η Ιανουάριου, όταν δηλαδή ο ΕΛΑΣ υπέγραψε ηττημένος την ανακωχή με τον Σκόμπι, το ΚΚΕ είχε ακόμα δύο ευκαιρίες να τερματίσει την αιματηρή εμφύλια αναμέτρηση. Η πρώτη ήταν ανήμερα των Χριστουγέννων, παρουσία του Τσόρτσιλ στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Η δεύτερη στις 31 Δεκεμβρίου με μοναδικό όρο ν’ αποσυρθούν τα ανταρτικά στρατεύματα εκτός Αττικής. Εντός όμως του πρώτου δεκαήμερου του 1945 ο συσχετισμός έγινε ακόμα επαχθέστερος για τον ΕΛΑΣ, ο οποίος σύμφωνα με τη διαταγή της 11ης Ιανουαρίου ήταν πλέον υποχρεωμένος να εγκαταλείψει όχι μόνο την Αθήνα, αλλά όλα τα αστικά κέντρα και τα χωριά ανατολικώς και νοτίως της γραμμής Ιτέας- Άμφισσας, Λαμίας, Δομοκού, Φαρσάλων, την Πελοπόννησο, καθώς και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην ύπαιθρο παρέμεναν σχεδόν ανέπαφες και οι Βρετανοί βρίσκονταν στα όρια της εξάντλησης σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό, η ηγεσία του ΚΚΕ δεν τόλμησε να ανακινήσει νέα στρατιωτική διαμάχη. Προφανώς είχε πλέον εμπεδώσει ότι οι βλέψεις της Μόσχας δεν κινούνταν προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως οι επιπτώσεις για το αντιστασιακό κίνημα ήταν ήδη τεράστιες. Η επιλογή του ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια εκκένωσης της Αθήνας να πάρει μαζί του σημαντικό αριθμό ομήρων, πολλοί από τους οποίους είτε εκτελέστηκαν, είτε πέθαναν από τις κακουχίες, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη αγριότητα που επέδειξαν οι αντάρτες στη μάχη της Αθήνας, κατέστησαν συνολικά το αντιστασιακό κίνημα μισητό σε ευρεία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

49.kideia thimaton dek

Η ογκώδης υποστήριξη που διέθετε το ΕΑΜ λίγες μέρες πριν από τον Δεκέμβριο, δεν υπήρχε πια. Όσοι υποστηρικτές του Μετώπου έμειναν πίσω στην Αθήνα δέχθηκαν βάναυσες επιθέσεις, ενώ οι συλληφθέντες από τους Βρετανούς και τις κυβερνητικές δυνάμεις εξορίστηκαν πάραυτα, κυρίως σε στρατόπεδα ελληνικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή.

Στο πολιτικό επίπεδο, το ΚΚΕ είχε πλέον απολέσει τη νομιμοποίησή του, σε αντίθεση με τους δοσίλογους συνεργάτες των Γερμανών, οι οποίοι επικαλέστηκαν τη συμμετοχή τους στον αντικομμουνιστικό αγώνα ως επιχείρημα για να «ξεπλυθούν» από τις αμαρτίες του πρόσφατου παρελθόντος. Κατά τη διάρκεια των επομένων δύο ετών και μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας πάνω από 1. 200 μέλη του εαμικού κινήματος δολοφονήθηκαν από ένοπλες παρακρατικές οργανώσεις, ενώ την ίδια στιγμή από τους 2. 773 νόμιμα καταδικασθέντες μόνο οι 279 ήταν πρώην συνεργάτες των Γερμανών. Η πλειοψηφία των υπολοίπων ήταν μέλη του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ. Ταυτοχρόνως ο θεσμός της βασιλείας, ενώ τα προηγούμενα έτη είχε επιτιμηθεί εξαιτίας της συμμετοχής του Γεωργίου Β’ στην επιβολή της δικτατορίας Μεταξά, φάνταζε πια- μαζί με τον στρατό- ως ο σταθερότερος θεσμικός αντικομμουνιστικός πυλώνας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής Ηλ. Νικολακόπουλος «τα Δεκεμβριανά λειτούργησαν εκτός των άλλων και ως μια μηχανή παραγωγής βασιλοφρόνων».

Συμπερασματικά προκύπτει, ότι οι αναλύσεις και οι επιλογές του ΚΚΕ πριν από και κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών ήταν τουλάχιστον ατυχείς. Τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν την παγκόσμια συγκυρία. Δεν κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τις πραγματικές βλέψεις του Στάλιν, ενώ δεν αξιολόγησαν σωστά το μέχρι που ήταν διατεθειμένος να φτάσει ο Τσόρτσιλ για να εξασφαλίσει την επιρροή της Βρετανίας στην Ελλάδα. Αντί το ΚΚΕ να κεφαλαιοποιήσει την αντιστασιακή δράση του, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετακατοχική πολιτική σκηνή, επέλεξε τον ένοπλο αγώνα, με αποτέλεσμα να βρεθεί για χρόνια περιορισμένο και διωκόμενο από ένα σκληρό, αντικομμουνιστικό κράτος. Το απόσπασμα από το σημείωμα της Χρύσας Χατζηβασιλείου, μέλους του Π. Γ. του ΚΚΕ στην 11η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής που έγινε στην Αθήνα από τις 5 έως τις 15 Απριλίου είναι αφοπλιστικό:

«Ο προσανατολισμός μας έπρεπε να είναι να βρούμε μια πολιτική λύση, καλύτερη ή χειρότερη ανάλογα πάλι με το συσχετισμό των δυνάμεων, πάντα μια πολιτική λύση συμβιβαστική. Έπρεπε να μας είχε διδάξει ο Λίβανος. Αυτό όμως το πράγμα μας έφυγε ολότελα από τα μάτια. Μας έπιασε η ψύχωση του πολέμου και της επικράτησης και έτσι αφήσαμε ολότελα παιδιακίστικα, ανόητα, να μας διαφύγουν ευκαιρίες στις 18, στις 25 και το χειρότερο στις 31 Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξύ είχαμε πάρει τόσο ψηλά τον αμανέ και διακηρύσσαμε ‘’40 χρόνια πόλεμο’’ και με τη Μεγάλη Βρετανία και δεν είχαμε προετοιμαστεί ούτε ιδεολογικά, ούτε εσωκομματικά, ούτε στρατιωτικά. Κάναμε εγκλήματα».

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή: Δεκεμβριανά 1944: Εμφύλια σύρραξη για την μεταπολεμική κυριαρχία | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα

156 σκέψεις σχετικά με το “Δεκεμβριανά 1944: Εμφύλια σύρραξη για την μεταπολεμική κυριαρχία”

  1. Αντεγραψα το σημειο στο οποιο εξηγει τους λογους για τους οποιους ο ΕΛΑΣ δεν κατελαβε την Αθηνα μετα την αποχωρηση των κατοχικων στρατευματων, συμφωνει με τον Μαγιερς και με αστους πολιτικους (δειτε παραπανω σχολια). Οσα γραφει ειναι σημαντικα γιατι δεν ειναι εκ των υστερων συμπερασματα, οπως θα εγραφες και εσυ. Σε αλλο σημειο αναφερει οτι οι μεραρχιες του ΕΛΑΣ που σταθμευαν στην Μακεδονια θα χρειαζονταν περιπου 15 μερες για να κατεβουν στην Αθηνα, σε αυτο το σημειο συμφωνει (περιπου) με την εκθεση Μακριδη.

    Με την αποψη του συμφωνουσε η πλειοψηφια των αξιωματικων της ΣΣΑ τι ακριβως δεν καταλαβαινεις;

    Α μπα απο τις πιο αναξιοπιστες πηγες ο Ιωαννιδης;
    Απο που και ως που αναξιοπιστος ο συναρχηγος του ΚΚΕ στην κατοχη (μην ηταν και ο μοναδικος αρχηγος) ο αποφοιτος της κουτβ, το δεξι χερι του Νίκου Ζαχαριάδη, τόσο προπολεμικά –τότε αποτελούσε και τον αποκλειστικό παραλήπτη των οδηγιών της NKVD– όσο και μεταπολεμικά, συμφωνα με τον γνωστο ερασιτεχνη ιστορικο.

    Οχι δεν τα ξερω τι γραφει ο Χατζης;

    Ε ναι οσα αναφερει πχ για το σχεδιο Γληνου ειναι στα πλαισια της προσπαθειας του για αυτοδικαιωση ή γιατι ηταν διαλυμενος ανθρωπος ισως θα επρεπε να νοσηλευθει και σε ψυχιατρικο ιδρυμα, το κομμα κακως δεν ελαβε προληπτικα μετρα.

    Οπως εχω γραψει και σε αλλο σχολιο η συνομιλια Ιωαννιδη-Παπαπαναγιωτου ειναι σημαντικη γιατι εγινε την δεκαετια του 60 δηλ προ της μεταπολιτευσης και απο οτι φαινεται ο Ι.ειναι πιο ειλικρινης σε σχεση με καποιους αλλους . Ακομα και το υφος του διαφερει δεν εχει καμια σχεση με το πομπωδες προπαγανδιστικο υφος (5-6 φορες επαναλαμβανουν τη λεξη λαος σε καθε παραγραφο) των ηγετικων στελεχων του κομματος που επεστρεψαν μετα τη νομιμοποιηση του καβαλα στον αλογο και εγραψαν τα δικα τους βιβλια δηλ Χατζη(αγαπημενος του γνωστου ταξικου ιστορικου για προφανεις λογους), Μπαρτζιωτα, Ρουσου, Βαφειαδη, Παρτσαλιδη κτλπ κτλπ. Ολοι αυτοι δεν ειχαν σαν στοχο την αυτοδικαιωση τους;
    Τελος παντων πολλα απο οσα αναφερει ο Ι. επιβεβαιωνονται καθως διασταυρωνονται και με αλλες πηγες, δες πχ την σταση του λαου για την συμφωνια του Λιβανου και οσα ατεκμηριωτα υποστηριζε καποιος σχολιαστης. Τουλαχιστον δεν υποστηριξε σαχλαμαρες του τυπου το 70-80% του λαου ηταν με το εαμ και αλλους παρομοιους φαιδρους ισχυρισμους.

    Μου αρέσει!

    1. Take it easy… 😉
      Ο Ιωαννίδης έτσι μιλούσε πάντα, δεν άλλαξε το στυλ του.
      Για το «διαλυμένος άνθρωπος» ψάξε να μάθεις, αν δεν τα γνωρίζεις.
      Απ’ όλους όσους αναφέρεις, μόνο ο Χατζής έχει σημασία – βαρύτητα (ως συγγραφέας). Όχι γιατί συμφωνώ μαζί του, αλλά γιατί είναι ειλικρινής.
      Αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα -κρατώ μια επιφύλαξη για τον Ρούσο (για τους τύπους) γιατί δεν τον έχω διαβάσει άνετα, προς το παρόν.
      Ίσως επανέλθω.

      Μου αρέσει!

  2. Σε ποια σημεια θεωρεις οτι ειναι αναξιοπιστος ο Ιωαννιδης και μαλιστα και απο τους πιο αναξιοπιστους, ή απλα δεν σου αρεσουν οσα υποστηριζει γιατι δεν συμφερουν το κινημα;

    Δεν ειμαι και τοσο σιγουρος οτι η συνομιλια του με τον Παπαπαναγιωτου ηταν προς δημοσιευση, μαλλον θα ηταν πρωτοβουλια του Π, αν ισχυει αυτο προσδιδει μεγαλυτερη εγκυροτητα και αξιοπιστια σε οσα υποστηριξε ο Ιωαννιδης, σε αντιθεση με οσους επεστρεψαν μετα το 1974 και τα γραπτα τους ειναι καθαρα προπαγανδιστικου χαρακτηρα.

    Πως κρινεις τον Χατζη ως ειλικρινη, μαλλον θα σε γοητευσε το παθος του με το οποιο υποστηριζει και υπερασπιζετε το κινημα, κατα τα αλλα ειναι ενας προπαγανδιστης της κακιας ωρας, που ταυτιζει κατα την γνωστη κομμουνιστικη τακτικη το κομμα με τον λαο.

    Μου αρέσει!

    1. Ξεκινάς με την (άτοπη) θέση ότι δικό μου πρόβλημα είναι να υποστηρίζω το «κίνημα». Ποιο «κίνημα», καλέ μου άνθρωπε; Πάντως όχι το αριστερό – οι αριστεροί παθαίνουν αναφυλαξία όταν διαβάζουν κείμενά μου 😉 Έχω και πρόσφατη εμπειρία σχετικά, στο φ/μπ, χώρια που αυτό συμβαίνει… από αρχαιοτάτων χρόνων.
      Φυσικά δεν είμαι δεξιός ή ακροδεξιός, τι να κάνουμε, κανείς δεν είναι τέλειος…
      Μετά κάνεις και μια ορέα υπόθεση, για το πως έγινε η συζήτηση + βγάζεις επιπλέον συμπεράσματα.
      Δε γίνεται έτσι προκοπή.
      Στο τρίτο, για το Χατζή, θα έπρεπε να έχεις καταλάβει από τα δικά μου σχόλια (διαφωνώ ριζικά μαζί του) ότι τον θεωρώ μεν ειλικρινή, όχι όμως με σωστές θέσεις – συμπεράσματα. Αυτό το «προπαγανδιστής της κακιάς ώρας» είναι απελπιστικά φτηνό, για τον πιο ταλαντούχο, ίσως, και σοβαρό συγγραφέα εκ των πρωταγωνιστών.

      Μου αρέσει!

  3. Πολυ ωραια ολα αυτα και μπραβο σου.
    Απλα θα μπορουσες να αναφερεις ενα δυο λογους για τους οποιους θεωρεις τον Ιωαννιδη αναξιοπιστο, ενταξει δεν χρειαζοταν να γραψεις και διατριβη, οκ δεν θελεις ή δεν εχεις χρονο.

    Εγω βρηκα ενα σημειο (μπραβο και σε μενα) στο οποιο μπορει να ψευδεται και μαλλον το κανει συνειδητα, υποστηριζει οτι δεν γνωριζε οτι η ανασυσταση της ΚΕ του ΕΛΑΣ εγινε πριν απο τη διαδηλωση της 3 Δεκ. Το Νοέμβριο του 1952, στην 3η Ευρεία Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ οταν και καθαιρεθηκε δεχτηκε σχετικο ερωτημα:

    Ζαχαριαδης: τον Δεκεμβριο οταν εκανε την ΚΕ του ΕΛΑΣ διαφωνησες; Τι εκανες; Εβαλες το ζητημας Τι μετρα πηρες; Αλλαξες τιποτα
    Ιωαννιδης: Διαφωνησα. Προσκαλεσα Π.Γ. μετρα δεν πηρα. Υπηρχαν σινιαλα αλλα εγω δεν επαιρνα μετρα. Συνθηκολογουσα, δεν ειχα συνεπεια.

    βεβαια εχει σημασια αν γνωριζε την ακριβη ημερομηνια εδω δεν διευκρινιζει

    Ολοκληρη η απολογια Ιωαννιδη αλλα και Μπαρτζιωτα στην 3η Ευρεια Ολομελεια της ΚΕ του ΚΚΕ στο βιβλιο «Άκρως Απόρρητο. Οι σχέσεις ΕΣΣΔ-ΚΚΕ / 1944-1952» συγγραφεας Νίκος Παπαδάτος. εκδοσεις ΚΨΜ.

    Το παραπανω δεν ειναι σημαντικο οπως πχ οσα αναφερει για το σχεδιο καταληψης της Αθηνας και την συσκεψη στα μεσα Νοεμβριου του ΠΓ στο νοσοκομειο παρουσια Ποποφ,
    τα περι συσκεψεως τα δεχονται ιστορικοι οπως ο Οικονομιδης που παραθετει και την μαρτυρια του ζωγραφου Σεμερτζιδη και η κυρια Παπαθαναισου των ΑΣΚΙ.

    Φυσικα και ο Χατζης ειναι προπαγανδιστης.
    Το βιβλιο του ειναι χρησιμο γιατι περιεχει αποσπασματα απο αλλα βιβλια συντροφων του, επισης και γιατι υπαρχει ονλαιν.
    Ειχε παρει μερος και σε ενα απο τα πρωτα συνεδρια που ειχαν γινει με θεμα την περιοδο της κατοχης, παρουσια πρωταγωνιστων της εποχης οπως Μαγερς, Χαμοντ, ιστορικων που εκαναν τοτε τα πρωτα τους βηματα Ριχτερ, Φλαισερ, εκει ξεχωρισε για την παρουσια και το παθος του ο γνωστος δημοσιογραφος και ευρωβουλευτης Γ Κυρτσος, προεδρος της ΚΝΕ Λονδινου.
    Η ανακοινωση του Χ με τιτλο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ: Αντίσταση ή εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα περιεχεται στο συλλογικο εργο ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ.
    Σε ενα κειμενο λιγων σελιδων η προπαγανδα και τα ψεμματα που αραδιαζει ειναι χονδροειδη, παραδειγμα, προσπαθησε να πεισει για την πατριωτικη σταση του ΚΚΕ στον ελληνοαλβανικο πολεμο παραπεμποντας στον Πλουμπιδη που ως γνωστον θεωρουσε την επιστολη Ζαχαριαδη πλαστη.

    Τελος παντων τα παραπανω ειναι ασχετα με το θεμα του ποστ.

    Συμφωνα με τον Παπαδατο η Σοβιετικη στρατιωτικη αποστολη με επικεφαλης των Ποποφ εστειλε 12 κρυπτογραφημενα μηνυματα κατα την διαρκεια των Δεκεμβριανων, το πρωτο στις 15/12 και το τελευταιο στις 31/12 τα οποια εμπεριεχουν ακρως απορρητες πληροφοιες οι οποιες οταν αποχαρακτηριστουν θα επιβεβαιωσουν τον βαθμο αναμειξης των Σοβιετικων.

    Για την συμφωνια των ποσοστων αναφερει:

    «η τακτικη υποχωρηση της Μοσχας προς το Λονδινο δεν συνεπαγοταν στρατηγικη παραιτηση της ΣΕ απο την Ελλαδα ειδικοτερα και απο τα Βαλκανια γενικοτερα, οπως αντιστοιχως, η αντιστοιχη τακτικη υποχωρηση της Αγγλιας στο πολνικο ζητημα δεν σημαινε οτι θα εγκατελειπε πληρως την Πολωνια…Ο ιδιαιτερα επιφυλακτικος Σταλιν ειναι αδυνατον να στηριχτηκε στις καλες προθεσεις της ΜΒ κατα την χαραξη της εξωτερικης πολιτικης του. Οι προφορικες διαβεβαιωσεις του Οκτωβριου 1944 ποτε δεν αποτελεσαν κανονα «αυξημενης τυπικης ισχυος» για τη Μοσχα. Ο Ελληνικος εμφυλιος πολεμος (1946-1949) το απεδειξε εξαλλου περιτρανα.

    Αναφερει το γνωστο τηλεγραφημα Κοστοφ και σημειωνει:

    «..Η Ελλαδα ηταν θεατρο επιχειρησεων τακτικου χαρακτηρα για το Κρεμλινο και οχι ο χωρος οπου θα διακινδυνευε τις λεπτες μεταπολεμικες ισορροπιες. Επι της ουσιας ο Σταλιν εδωσε στους Βρετανους εντυπωση της «μη εμπλοκης» στο ελληνικο ζητημα, δυναμει των συμφωνιων του Οκτωβριου του 1944, στην πραγματικοτητα ομως εκανε ενα τακτικο ελιγμο, χρησιμοποιωντας τους Ελληνες κομμουνιστες ως εφεδρεια σε περιπτωση αναγκης προκειμενου να αποσπασει αντισταθμισματα σε αλλες νευραλγικες γεωγραφικες περιοχες. Υπο αυτη την εννοια, καθε στατικη ερμηνεια της συμφωνιας των ποσοστωσεων μπορει να θεωρηθει παρωχημενη καθως η ΣΕ επεμβαινει στα ελληνικα πραγματα κεκαλυμμενα αλλα ενεργητικα»

    Αναφερει τα περι εντολης συνεχισης του αγωνα.
    «Ποια διαθεσιμα μεσα θα ριχνονταν στη μαχη, θα ξεκινουσε επανασταση ή θα αρχιζε μια ενοπλη διαμαρτυρια (βρε βρε) με διεθνεις προεκτασεις. Προς το παρον, τα αρχειακα υλικα που αφορουν τη δραση της ΓΡΥ δεν εχουν ακομα αποχαρακτηριστει.»

    Γραφει για τις συγκρουσεις σε Μακεδονια Ηπειρο

    «…Η στρατιωτικη ηγεσια του ΚΚΕ, εκπροσωπουμενη πολιτικα απο τον Σιαντο ακολουθωντας τις ευρυτερες συμμαχικες αναγκες και της προτεραιοτητες της εξωτερικης πολιτικης της ΕΣΣΔ, δεν στοχευε στη βιαιη καταληψη της εξουσιας σε ολη την ελληνικη επικρατεια. Προχωρησε στην ενοπλη διαμαρτυρια του Δεκεμβριου και στην επικρατηση του ΕΛΑΣ στη Β. Ελλαδα τον Δεκεμβριο κατοπιν προγενεστερης συνεννοησης με τα μελη της ΓΡΥ και υστερα απο μηνυμα του Ντιμοτροφ. Στοχευε, λοιπον στην εδραιωση ισχυρων στρατιωτικων στηριγματων στον Βορρα με την ελπιδα οτι θα καθυστερησουν τη βρετανικη επελαση στην πρωτευουσα. Η διασπαση των δυναμεων του ΕΛΑΣ ειχε ως φυσικο αποτελεσμα την ηττα στη μαχη των Αθηνων»

    Οι πολιτικοι στοχοι της σοβιετικης ηγεσιας:

    «α…. οι Σοβιετικοι καλουσααν του Αγγλους στο τραπεζι των διαπραγματευσεων δειχνοντας τους τις πιθανες συνεπειες στην περιπτωση που θα υιοθετουσαν φιλοπολωνικες και στρατιωτικα μη ρεαλιστικες…
    β η διασπαση της δυτικης συμμαχικης ενοτητας μεταξυ Αγγλιας και Ηπα… (γραφει οτι κατι τετοιο επιχειρηθηκε και σε Γαλλια και Ιταλια)
    γ. η προασπιση των συμμαχων της ΣΕ στα Βαλκανια.
    δ. η ηττα στην Αθηνα εστειλε ενα σαφες μηνυμα στους Ελληνες κομμουνιστες. Τα γεγονοτα δεν παρεπεμπαν κατ αναγκη σε οριστικη στρατηγικη ηττα, αλλα σε μια αναγκαια αναπαυλα. Προυποθεση η συμπορευση του ΚΚΕ με τις προτεραιοτητες της ΣΕ»

    Παρακατω παρουσιαζει επιστολη (αγνωστη κατα αυτον) του Μακριδη με ημερομηνια 8/6/1954 οπου υποστηριζει οτι ο ΕΛΑΣ αντιμετωπισε επιτυχημενα ολη σχεδον την ομαδα σωματων στρατου Ε και αρα θα μπορουσε να αντιμετωπισει και τους Βρετανους.

    ΓΚΡΟΥ (ΓΡΥ) Κυριος οργανισμος πληροφοριων (εξωτερικη υπηρεσια πληροφοριων του υπουργειου αμυνας της ΣΕ)

    Τελος παντως ξεπερνωντας τα φαιδρα περι ενοπλης διαμαρτυριας το σκεπτικο του νεαρου και φερελπιδη ιστορικου αν και ενδιαφερον μπαζει απο παντου.
    Προφανως θα θεωρει οτι ο ΕΛΑΣ ειχε την δυνατοτητα να επικρατησει εναντι των Βρετανων, αλλα λογω διασπασης δυναμεων και συμβουλων απεξω δεν το εκανε.
    Η ερμηνεια αυτη προυποθετει την αποδοχη τριων μη ρεαλιστων παραδοχων:
    α.ενός κόμματος που επεδίωκε την ήττα (αντιγραφω Καλυβα)
    β. οι δυναμεις του ΕΛΑΣ που σταθμευαν στην Μακεδονια θα μπορεσουν να κατεβουν σε συντομο χρονικο διαστημα στην Αθηνα κατι φυσικα που δεν ισχυει λογω αποστασης αλλα και ελλειψης μεσων. Συμφωνα με το Μακριδη θα καλυπταν την αποσταση Βεροιας (εδρα των ΟΜΜ) Λειβαδιας σε 15-20 μερες και αυτο μαλλον υπο φυσιολογικες καιρικες συνθηκες και χωρις την παρουσια Βρετανικης αεροποριας. Το συνταγμα Κορινθοου που ελαβε μερος στα Δεκεμβριανα εφτασε στην Αθηνα κατακοπο μετα απο πεζοπορια 5 ημερων.
    γ. οι δυναμεις του ΕΛΑΣ θα μπορουσαν να νικησουν τους Βρετανους κατι αδυνατο μετα την αφιξη στρατιωτικων ενισχυσεων οι διαφορες ηταν χαοτικες, οι Βρετανοι διεθεταν ναυτικο αεροπορια και τεθωρακισμενα, οσα αναφερει ο Μακριδης στην επιστολη για τις γερμανικες δυναμεις ειναι αστεια. Στο σαιτ του ΑΣΚΙ υπηρχε ανακοινωση του Μαργαριτη απο παλιοτερο συνεδριο που αντικρουει τους ισχυρισμους Μακριδη.

    Ανεξαρτητα απο το προβληματικο συμπερασμα του για τα Δεκ δεν σημαινει οτι η ΣΕ δεν ειχε καποια αναμειξη, σε ποιο βαθμο ειναι ακομα αγνωστο.
    Το βιβλιο του «Άκρως Απόρρητο. Οι σχέσεις ΕΣΣΔ-ΚΚΕ / 1944-1952» περιεχει πολλα εγγραφα καλα δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι αδημοσιευτα.
    Τελος παντων αυτα τα πολλα

    Μου αρέσει!

  4. Ο Ιωαννίδης βρισκόταν «επίσημα» σε δυσμένεια από τα 1952, όταν καθαιρέθηκε από το ΠΓ (με απόφαση Ζαχαριάδη) Στην πραγματικότητα ο Ζαχ είχε αρχίσει να του σκάβει το λάκκο νωρίτερα, όταν τον έστειλε πολιτικό υπεύθυνο στον ΔΣΕ (αρχές 1948;) γράφοντας ταυτόχρονα το (χεστήριο) κείμενο για τον Ιωαννίδη, στο οποίο περιέγραφε όλα του τα κουσούρια. Από τότε ο Ι. βρισκόταν σε ανασφάλεια. Βέβαια από την ΚΕ καθαιρέθηκε δέκα χρόνια αργότερα, στα 1961 ή ’62.
    Στο μεταξύ τον είχαν βάλει στο μάτι οι αντι-ζαχαριαδικοί που επικράτησαν (ο μόνος ζαχαριαδικός που επιβίωσε ήταν ο Πέτρος Ρούσσος)
    Όλο αυτό το διάστημα ήταν άρρωστος. Νωρίς, επί Ζαχ, είχε συμβεί το περιστατικό που έχασε κομματικά υλικά, ενοχοποιήθηκε η γκόμενά του κλπ. Σιγά σιγά είχε χάσει όλο το κύρος του – και στις δύο φράξιες του ΚΚΕ (εκτός Ελλάδος – στην Ελλάδα απλά τον είχαν ξεχάσει).
    Ο Παπαναγιώτου του έδωσε μια μοναδική ευκαιρία να μιλήσει (να γράψει ο ίδιος δεν μπορούσε) Διαβάζοντας το κείμενο ο αναγνώστης βλέπει έναν εντελώς αγράμματο άνθρωπο, τον οποίο η Ιστορία έβαλε στο κέντρο σπουδαίων γεγονότων και, φυσικά, ο άνθρωπος αυτός τα έκανε μούσκεμα. Αλλά, και πάλι, θέλει να βγει «σωστός».
    Προσωπικά (επαναλαμβάνω: προσωπικά) δεν δίνω καμιά σημασία σε όσα λέει, στις κρίσεις του για τους άλλους κλπ. Όπως δεν δίνω σημασία στον (παρλαπίπα) Μπαρτζιώτα.

    *

    Για το κείμενο του Χατζή που αναφέρεις, συμφωνούμε.

    *
    Τα άλλα είναι… πολλά.

    Μου αρέσει!

  5. Βρηκα το βιβλιο του Χαραλαμπιδη.
    Για την αποδραση απο τις φυλακες Συγγρου παραπεμπει σε βρετανικο εγγραφο British National Archives, WO 204/3736, Allied Force Headquarters, Report on Relief and Rehabilitation in Greece, 11-17 Νοεμβρίου 1944.

    https://discovery.nationalarchives.gov.uk/details/r/C4543823 δεν εχει ψηφιοποιηθει

    Ολοι οι πρωταγωνιστες της εποχης απομακρυνθηκαν απο την ηγεσια του κομματος, καθαιρεθηκαν, χαρακτηριστηκαν προδοτες, χαφιεδες κτλπ κτλπ, εξαιρεση ο Ρουσος μαλλον λογω σχεσεων με ΚΚΣΕ.
    Ο Τζημας που για ενα διαστημα ειχε νοσηλευθει σε ψυχιατρικη κλινικη αποτελει βασικη πηγη για τον Φλαισερ.

    Τι παει να πει του εδωσε ευκαιρια ο Παπαπαναγιωτου, σιγα μην του εκανε και χαρη, δεν ειναι σημαντικη η μαρτυρια ενος κορυφαιου πρωταγωνιστη της περιοδου;

    Ενταξει εσυ μην δινεις σημασια σε οσα λεει, δινουν ιστορικοι και φυσικα ο Παπαπαναγιωτου ο οποιος οπως εχουμε ξαναπει δεν ηταν τυχαια περιπτωση ως επικεφαλης του τμηματος ιστοριας και αρχειου του ΚΚΕ.

    Μια και συγκρινεις την ειλικρινεια του με αυτη του Χατζη, ενα παραδειγμα,ο Χατζης απορριπτει οσα λεει για την συναντηση με τον Τσερνιτσεφ τον θεωρει αναξιοπιστο λογω ασθενειας, ειχε σαχαρο κτλπ καλα εμμεσως παραδεχεται οτι το κανει γιατι οσα υποστηριζει ο Ιωαννιδης
    φανερωνουν την σοβιετοδουλεια του ΚΚΕ.

    https://scholarship.tricolib.brynmawr.edu/handle/10066/13116
    The Arrival of the Soviet Military Mission in July 1944 and KKE Policy: A Study of Chronology
    Lars Baerentzen, Journal of the Hellenic Diaspora 13(3-4), 77-111. (1986)

    Το αρθρο ασχολειται με την ακριβη ημερομηνια της αφιξης της Σοβιετικης αποστολης, ο Χατζης φαινεται να ψευδεται για οσα υποστηριζει καθως γραφει οτι κρατουσε και προσωπικο ημερολογιο, κανει εντυπωση ο κομματικος πατριωτισμος του για ενα ζητημα, που για μενα δεν ειναι και τοσο σημαντικο. Να συμπληρωσω οτι ως συνεπης σταλινικος δεν δεχεται και την συμφωνια των ποσοστων.
    Με τον Ιων συμφωνει και ο Παπαπαναγιωτου δες την συνεντευξη του στον Οικονομιδη.

    Ναι εχεις δικιο εγραψα πολλα, απλα θεωρησα οτι ισως η αποψη του Παπαδατου εχει ενδιαφερον , αν και αριστερος θεωρει οτι τα Δεκεμβριανα εγιναν καθ υποδειξη των Σοβιετικων, πανω κατω το ιδιο πραγμα υποστηριζει και για τον εμφυλιο.

    Τελος παντων συμφωνω με την αποψη του Ευανθη: «Ακλόνητα στοιχεία ότι ο Στάλιν δεν έδωσε το Ο.Κ. για τα Δεκεμβριανά, δεν υπάρχουν. (Όπως, βέβαια, δεν υπάρχουν ακλονητα στοιχεία για το ότι το έδωσε). Αν το ΚΚΕ κέρδιζε, ο Στάλιν θα έπαιρνε τη δόξα, προσδένοντας στο κόκκινο άρμα του και την Ελλάδα. Αν το ΚΚΕ έχανε, ο Στάλιν θα έκανε (όπως και έκαμε) κριτική, ισχυριζόμενος ότι δεν ήξερε τίποτα για τον φόνο»
    (αντεγραψα σχολιο του ΣΑΘ)

    Μου αρέσει!

    1. Δεν είμαι ιστορικός, αγαπητέ μου. Είμαι λογοτέχνης. Που σημαίνει ένα μειονέκτημα (δεν είμαι άριστος στις λεπτομέρειες) και ένα πλεονέκτημα (με ενδιαφέρει η συνολική εικόνα, μπορώ να τη βλέπω και σ’ αυτήν δουλεύω) Πρακτικά, τον Ιωαννίδη τον αντιμετωπίζω ως ιστορικό πρόσωπο, ταυτόχρονα όμως (και περισσότερο) ως δραματικό ήρωα. Δηλαδή ΠΙΣΩ και από τα ίδια του τα λόγια.
      Ως το τέλος της χρονιάς θα κυκλοφορήσει ο Α’ Τόμος των Σημειώσεων και θα φανεί αν αυτό που κάνω είναι ενδιαφέρον (και αξιόπιστο) ή όχι.

      Μου αρέσει!

  6. Ελπιζω σε παρουσιαση του βιβλιου απο πανελ αποτελουμενο απο τους Μουμτζη, Μαραντζιδη, Στεφανιδη.

    Στην παρουσιαση του βιβλιου του Μουμτζη πηρε το λογο καλοντυμενος κυριος που ισχυριστηκε οτι ως κνιτης ηταν μελος περιφρουρησης που εμποδιζε την προβολη της ταινιας Ελενη, πραγμα μαλλον δυσκολο καθως ηταν σιγουρα μικροτερος απο μενα (ειμαι γεν το 1973), μαλλον λειτουργουσε ως κραχτης του εκδοτη καθως τον πηρε το ματι μου και σε αλλη παρουσιαση του ιδιου εκδοτικου οικου στον ιδιο χωρο, δεν ειμαι σιγουρος αν ακολουθησε το σεναριο ή απλως αυτοσχεδιασε.

    Μια και ανεφερα τον Μουμτζη αυτο που γραφει περι αδυναμιας του Σιαντου να επιβαλει τον αφοπλισμο στα στελεχη του κομματος ειναι μεγαλη πατατα δικης του εμπνευσεως.

    Στα περι αξιοπιστιας Ιωαννιδη

    «Τα στοιχεία που παραθέτει ο Φαράκος επιβεβαιώνουν πλήρως τις καταγραμμένες εκ των υστέρων δηλώσεις του Ιωαννίδη.» απο αρθρο του Ιατριδη

    «Είναι χαρακτηριστικές επίσης οι συζητήσεις στην 11η Ολομέλεια, τον Απρίλη του 1945. Εκεί, ο Γ. Ιωαννίδης υπογραμμίζει: «Ξέραμε που τραβούσαμε και ξέραμε τι θέλουμε’. Όταν ο Ζεβγος τον διακόπτει, λέγοντας ότι υπήρχε ασάφεια ως προς την πιθανότητα της σύγκρουσης, απαντάει: «Αυτό δεν είναι σωστό. Το ξέρουμε ότι μπορούσαμε και να συγκρουστούμε… Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη». Και όταν ο Ζέβγος, και πάλι, διακόπτει τον Ιωαννίδη, λέγοντας ότι με την πολιτική της εθνικής ενότητας δεν εξασφαλιζόταν η εξουσία,
    ο Ιωαννίδης απαντάει: «…στο ζήτημα της ηγεμονίας… την είχε και την κράτησε γερά στα χέρια του το προλεταριάτο με επικεφαλής το ΚΚΕ¨»
    απο το ποστ Ο Γρηγόρης Φαράκος για τον Εμφύλιο στην Κατοχή και το Δεκέμβρη ’44, που απο οτι βλεπω το αναπαραγουν και αλλα μπλογκ χωρις να αναφερουν την πηγη. Οσα υποστηριζε ο Ιωαννιδης το 1945 δεν διαφερουν και πολυ απο οσα ειπε στον Παπαπαναγιωτου.

    Οσο για τον Χατζη και για οσα γραφει για τις «υπερβασιες» της ΟΠΛΑ παραπεμπω παλι στον Φαρακο, αντιγραφω απο αλλο σχολιο:

    «Γραφει ο Φαρακος στο Ελας και η εξουσια για οσους προσπαθουν να δικαιολογησουν τα εγκληματα του κκε:
    Φαινεται για αυτο αρκετα περιεργη η επιμονη μερικων απο τους τοτε ηγετες του ΚΚΕ που μεχρι τωρα προσπαθουν στα βιβλια τους να δικαιολογησουν παρομοιες αποφασεις.
    Ετσι κινδυνευει να θεωρηθει ανειλικρινης η αυτοκριτικη τους οταν περιοριζεται μονο σε μερικα ατομα ή οταν αναγνωριζει απλως:« Δεν μπορουμε να αρνηθουμε πως μεσα στον αριθμο των εγκληματιων που πιαστηκαν ή ταλαιπωρηθηκαν υπηρξε και ενας αριθμος ανευθυνων αντιπαλων του λαοκρατικου κινηματος ακομα και αθωων»
    Ειναι πολυ χειροτερο οταν εκ των υστερων, επιχειρειται η θεωρητικη δικαιωση εκεινων των ενεργειων: «Αυτος ειναι ο νομος του πολεμου», «Οι εκτροπες ηταν αναποφευκτο φαινομενο της ιδιας της επαναστασης», «Το μετρο της ομηριας, οσο κι αν ειναι σκληρο, ηταν απαραιτητο»
    «Θα ηταν εγκλημα ασυγχωρητο» να περιοριστει ο αγωνας «σε κατα μετωπο παλη». «Ο μεγαλυτερος και πραγματικος ουμανισμος ειναι εκεινος που εξουδετερωνει τους αντεπαναστατες εγκληματιες». Ησαν απλως «μετρα αυτουπερασπισης του λαου», «στοιχειωδικης αυτοαμυνας». «πραξη επιβεβλημενη και ηθικα δικαιολογημενη»

    Γραφει ο Λαμπατος:

    «το προβλημα της αριστερης βιας εχει κεντρικη θεση στην αναστοχαστικη μνημη στελεχων του ΕΛΑΣ απο τα χρονια της δεκαετιας του 1960… Χρησιμοποιω τον ορο αναστοχαστικη μνημη γιατι στη δεκαετια του 960 ειδαν το φως της δημοσιοτητας αφηγησεις οι οποιες ηταν διαφοροποιημενες απο την εξιστορηση των γεγονοτων της δεκαετιας του 1940, τοσο απο την πλευρα των νικητων οσο κ απο αυτη που προβαλοταν απο την εξοριστη ηγεσια του ΚΚΕ
    Στη μεταπολιτευση κυριαρχησε η εκδοχη του Θαναση Χατζη οπως προβαλλεται στο Νικηφορα επανασταση που χαθηκε. Δεν ειναι τυχαιο οτι τα προαναφερομενα εργα (συγγραφεις Κωνστανταρας, Βαζαιος) δεν επανεκδοθηκαν
    μετα τη δικτακτορια…»

    Το βιβλιο του Χατζη εκτος απο προπαγανδιστικο χαρακτηρα αναπαραγει το μανιχαιστικο σχημα Λαος/κομμα εναντιον Ντοπιας-ξενης ολιγαρχιας.

    οκ κλεινω το θεμα αξιοπιστιας των Χατζη/Ιωαννιδη

    αποσπασμα απο συνεντευξη του Μαραντζιδη:

    «Συμπερασματικά, ο συσχετισμός δυνάμεων στη Δύση (όπως και στην Ανατολή από την αντίστροφη πλευρά) ήταν τόσο καταλυτικός που μια ένοπλη εξέγερση από την πλευρά των κομμουνιστών θα ήταν σκέτη αυτοκτονία.
    Στην Ελλάδα, αντίθετα, κατά την απελευθέρωση, δεν υπήρχαν αρκετοί Βρετανοί στρατιώτες. Επιπλέον, στις τρεις γειτονικές βόρειες χώρες τα αδελφά κομμουνιστικά κόμματα είχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ανέλθει στην εξουσία και είχαν στενές επαφές με το ΚΚΕ.
    Ο γεωπολιτικός χάρτης των Βαλκανίων παρουσίαζε δυναμική αλλαγής. Στα δεκεμβριανά οι Έλληνες κομμουνιστές πήραν ορθολογικά ρίσκα, ήταν λοιπόν, ορθολογικοί στις κινήσεις τους έστω κι αν εκ των υστέρων διαπιστώνουμε ότι υποτίμησαν τον βρετανικό παράγοντα και υπερτίμησαν τις δικές τους μαχητικές δυνατότητες…
    Δεν θα γινόταν εμφύλιος αν οι Βρετανοί είχαν αποφασίσει να στείλουν στην απελευθέρωση επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, όπως συνέβη σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, ή όπως συνέβη με τους Σοβιετικούς που εγκατέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουγγαρία ή Πολωνία που δεν χύθηκε ούτε μια σταγόνα αίμα. »

    ετσι ακριβως ειχαν τα πραγματα, οκ κανει λαθος για την Πολωνια χυθηκε πολυ αιμα, οι Πολωνοι αντισταθηκαν στους σοβιετικους εισβολεις και στους συνεργατες τους, απλα η συγκρουση δεν πηρε διαστασεις πολεμου.

    Μου αρέσει!

  7. 🙂
    Ελπίζω στην παρουσίαση να είναι αυτός που έγραψε τον πρόλογο. Εφ’ όσον ο κορονοϊός μας το επιτρέψει.

    Το απόσπασμα του Φαράκου για την Ολομέλεια του Απριλίου 1945, το σχολιάζω στο βιβλίο (υποσημ. 112):
    Ο Ιωαννίδης μιλώντας για τον ΕΔΕΣ λέει: «Εμείς είχαμε πάντα υπόψη μας ότι μια μέρα θαρθούμε σε σύγκρουση και θα τους εκκαθαρίσουμε αυτούς… έπρεπε να τους εξουδετερώσουμε. Έτσι που να μην έχουμε από την πλάτη μας τίποτε, ώστε αν φτάσουμε να δώσουμε τη μάχη της Αθήνας… ο ΕΔΕΣ να μην υπάρχει» (Ιωαννίδης, 1979).

    Μόνο που στην πραγματικότητα αυτή η πολιτική σκέψη δεν υλοποιήθηκε δύο φορές στα 1944, μία όταν ήταν να σχηματιστεί η ΠΕΕΑ και άλλη μια όταν επρόκειτο το ΕΑΜ να μπει, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Οι εξηγήσεις Ιωαννίδη ταιριάζουν με την επίθεση στον ΕΔΕΣ τον Οκτώβριο του 1943, αλλά βρίσκονται σε πλήρη αντίφαση με την πολιτική του ΚΚΕ απέναντι στον ΕΔΕΣ τους έντεκα πρώτους μήνες του ’44.

    Ο Ιωαννίδης πάλι, στην 11ηΟλομέλεια, τον Απρίλη του 1945: «Ξέραμε που τραβούσαμε και ξέραμε τι θέλουμε». Γράφει ο Φαράκος (1996α, σ. 85-6): «Όταν ο Ζεβγος τον διακόπτει, λέγοντας ότι υπήρχε ασάφεια ως προς την πιθανότητα της σύγκρουσης, απαντάει: “Αυτό δεν είναι σωστό. Το ξέρουμε ότι μπορούσαμε και να συγκρουστούμε… Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη”. Και όταν ο Ζέβγος, και πάλι, διακόπτει τον Ιωαννίδη, λέγοντας ότι με την πολιτική της εθνικής ενότητας δεν εξασφαλιζόταν η εξουσία, ο Ιωαννίδης απαντάει: “…στο ζήτημα της ηγεμονίας… την είχε και την κράτησε γερά στα χέρια του το προλεταριάτο με επικεφαλής το ΚΚΕ”. Η αντίληψη όμως ηγεμονίας του ΚΚΕ έμπαζε «από το παράθυρο» και την ιδέα της δικτατορίας του προλεταριάτου. Κάτι τέτοιο, ούτε οι σύμμαχοι στο ΕΑΜ δεν θα ήταν εύκολο να αποδεχτούν, πολύ περισσότερο οι αντίπαλοί του. Αυτό που δεν επισημαίνει ο Φαράκος είναι ότι ο Ζέβγος είχε απόλυτο δίκιο ως προς την αντίληψη της επίσημης γραμμής του ΚΚΕ και ο Ιωαννίδης προσπαθούσε να πουλήσει στη Συνδιάσκεψη «επαναστατικά» φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η κριτική επιφύλαξη στην ανάγνωση που αναφέρθηκε ισχύει και για τον ίδιο τον Φαράκο.

    *
    Ο Μουμτζής γράφει για την αδυναμία αφοπλισμού του ΕΛΑΣ από τον Σιάντο, αλλά νομίζω ότι δεν είναι δικό του. Αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει ποιος το έγραψε πρώτος – εκτός αν κάνω φοβερό λάθος και είναι όντως του Μουμτζή.

    *

    Για το θέμα της βίας (όχι μόνο της αριστερής βίας, ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι σοβαρός) θα υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο στον Τόμο Β’ (υπό συγγραφήν). Ομοίως, για τα ευρωπαϊκά – γεωπολιτικά.

    Μου αρέσει!

  8. Σωστα, ξεχασα οτι δεν σε πειθει ο Φαρακος, βεβαια σε επειθε πριν 10 χρονια.

    Δηλ εσυ απο το αποσπασμα για την διαλυση του ΕΔΕΣ βγαζεις αυτο το συμπερασμα, ενταξει.
    Ο ΕΛΑΣ διεκοψε την επιθεση τον Δεκεμβριο του 1943 και ζητησε τη διαμεσολαβηση της ΒΣΑ, οταν καταλαβαν οτι οι Γερμανοι δεν θα αποχωρουσαν απο τη χωρα.

    Εναι το 1945 πουλαγε επαναστατικα φυκια, ενω το 1965 οταν και επαναλαμβανει πανω κατω τα ιδια πραγματα, ηταν αρρωστος και επεδιωκε την αυτοδικαιωση του.

    Τελος παντων γραφω σε παραπανω σχολιο για τη συναντηση Σταλιν-Τορεζ τον Νοεμβριο του 1944 οταν ο γγ του ΚΚ Γαλλιας ζητησε τη συμβουλη του πατερουλη για τον αφοπλισμο των αντιστασιακων δυναμεων.

    Η συναντηση θα επαναληφθει 3 χρονια αργοτερα στις 18/11/1947

    τα πρακτικα στον παρακατω συνδεσμο

    https://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/134385.pdf?v=6e55ab9522ddad4d8b7cf1dda9bdcab3

    Ο Τορεζ θα εξηγησει τους λογους για τους οποιους το κομμα του δεν κατελαβε την εξουσια, οκ προφανεις η παρουσια Αγγλοαμερικανων και ο Σταλιν θα δειξει κατανοηση:

    ‘Com. Stalin says that the French communists could not seize power at that time. Even hadthey seized it, they would have lost it then, because of the presence of Anglo-American troops inthe country’

    Ειχε προηγηθει η συνδιασκεψη των ευρωπαικων κομμουνιστικων κομματων για τη δημιουργια της Κομινφορμ, δεν συμμετείχαν -για διαφορετικούς, όμως, λόγους το καθένα- τα κόμματα της Ανατολικής Γερμανίας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Εκει οι Γιουγκοσλαβοι αντιπροσωποι επιτεθηκαν με σφοδροτητα εναντιον της πολιτικης του Γαλλικου και Ιταλικου ΚΚ.

    ‘Com. Stalin asks jocularly if Thorez is thanking him for the fact that in Warsaw [at themeeting of the Cominform in September 1 94 7] the French communists were berated’

    Μου αρέσει!

  9. https://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/118440.pdf?v=e0fcefe9cad32d5c7a018d97991bcdcc

    τα πρακτικα της συναντησης Σταλιν-Αντρίγια Χέμπρανγκ με ημερομηνια 9/1/1945
    Ο Αντρίγια Χέμπρανγκ ήταν την εποχή εκείνη γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κροατίας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Ενωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών. Εκτελέστηκε από τον Τίτο επειδή τάχθηκε αλληλέγγυος με το ψήφισμα του Κομμουνιστικού Γραφείου Πληροφοριών (Κομινφόρμ) που καταδίκαζε τον Τίτο στη διένεξή του με τον Στάλιν.

    o πατερουλης ρωταει τον Χ αν θεωρει σωστη την αποφαση των εκπροσωπων του ΕΑΜ να αποχωρησουν απο την κυβερνηση Παπανδρεου, μετα την ασαφη απαντηση του Χ, λεει οτι ηταν λαθος κινηση που εγινε χωρις τη δικη τους συμβουλη.
    δηλ συμφωνει με την αναφορα Δημητροφ στο ημερολογιο του: «οι Ελληνες εκαναν βλακεια»

    Ο Χεμπρανγκ έθεσε τις εδαφικές διεκδικήσεις της Γιουγκοσλαβίας στην ελληνική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Τα αιτήματα αυτά δεν διέρρευσαν, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα με τον ΕΛΑΣ, γιατί αυτό θα τον αποδυνάμωνε και θα περιέπλεκε την κατάσταση στο εσωτερικό της Ελλάδος

    Μου αρέσει!

  10. Εγραψες ολοκληρο ποστ με τις αποψεις καποιου που δεν σε επειθε.
    «Αυτά γράφει ο Γρηγόρης Φαράκος – και τα τεκμηριώνει με αναφορά σε πηγές αρχειακού
    υλικού και τοποθετήσεις των κορυφαίων πρωταγωνιστών του Κατοχικού Εμφυλίου και των Δεκεμβριανών. Νομίζω ότι αβίαστα προκύπτουν τέσσερα βασικά συμπεράσματα:»
    Δεν βλεπω να εκφραζεις καποια διαφωνια ουτε στο κειμενο, ουτε στα σχολια στο αλλο μπλογκ, ισα ισα που απο το παραπανω αποσπασμα φαινεται να συμφωνεις, καλα στα σχολια επεμβαινει ο αποδομητης του Καλυβα και η συζητηση εκτρεπεται.

    Απο το αρθρο του Β (εχει δημοσιευθει στο μπλογκ) ‘Στάλιν: «Οι Ελληνες έκαναν μια ανοησία»’:
    «Στις 10 Ιανουαρίου 1945 ο Στάλιν τηλεφωνεί στον Δημητρόφ και τον ενημερώνει για τη συζήτηση που είχε με μια γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία γύρω από τα Βαλκάνια και τα εθνικά, συνοριακά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν»
    δηλ τον ενημερωσε για τη συναντηση του με τον Χεμπρανγκ (προηγουμενο σχολιο).
    Στο ιδιο αρθρο τι ακριβως ειπωθηκε στην περιφημη συναντηση το Φεβρουαρίου 1948 στο Κρεμλίνο, παρουσία όλης σχεδόν της σοβιετικής ηγεσίας, γιουγκοσλάβων κομμουνιστών και του Δημητρόφ.
    Ο Σταλιν δεν ανεφερε οτι επρεπε να σταματησει το ανταρκτικο στην Ελλαδα. Γνωστη η ιστορια περι σβαρνουτ, προδοσιας του πατερουλη και μπλα μπλα που επαναλαμβανουν κυριως ορισμενοι ακροδεξιοι οκ αυτοι δικαιολογουνται λογω βλκ, αλλα το ιδιο λαθος επαναλαμβανουν και καποιοι ακαδημαικοι, δειτε πχ το αρθρο
    The Tito-Stalin Split: A Reassessment in Light of New Evidence συγγραφεας Jeronim Perović.
    Απο οτι φαινεται υπηρξε λαθος στην αγγλικη μεταφραση του βιβλιου του Ντζιλας, αναλυτικοτερα απο τον Οικονομιδη στο blog pluton22 ποστ με τιτλο ΣΒΑΡΝΟΥΤ

    και τελος ο Σταλιν για τις πολιτικες εξελιξεις στην μεταπολεμικη Ευρωπη:

    ‘Δίνοντας με σαφήνεια το στίγμα των αντιλήψεών του για το μέλλον της Ευρώπης μετά τη λήξη του Β ́Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν σημείωνε τον Απρίλιο του1945: «Αυτός ο πόλεμος διαφέρει από εκείνους του παρελθόντος· όποιος κατακτά μια περιοχή επιβάλει το δικό του κοινωνικό σύστημα. Κάθε ένας επιβάλει το δικό του σύστημα μέχρι το σημείο που θα φθάσει ο στρατός του. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά»·βλ. Milovan Djilas, Conversations with Stalin (Harmondsworth: Penguin Books, 1962), σ. 181-114.’

    Κουτσομπολευοντας (ο Ντζιλας) τον Σταλιν συμφωνα με σταλινικο σαιτ

    Μου αρέσει!

  11. «Εγραψες ολοκληρο ποστ με τις αποψεις καποιου που δεν σε επειθε»

    Σημειώσεις κρατάω εδώ, με σκέψεις της στιγμής.
    Οι οποίες, προφανώς, υφίστανται επεξεργασία, καθώς η επαφή με την εποχή συνεχίζεται.
    Κράτα όρεξη για κριτική όταν κυκλοφορήσει το βιβλίο 🙂

    Μου αρέσει!

  12. Evidently the communists had wished to avoid hostilities with the British and had hoped by swift and decisive action to seize power before Scobie had time to act. On 5 December they had circulated leaflets stating that they would not tolerate a government under Sophoulis* and at dawn on the following day ELAS had attempted to capture key government buildings near Syntagma Square

    8 Leeper to FO, 7 Dec. 1944 (R 20216, FO 371/43736). According to the Anglo- Greek Information Service (AIS), the British Political Warfare Executive’s branch in Greece, Sophoulis received a ‘slashing attack from the Left’. (Weekly report by AIS, 18-24 Feb. 1945, R 4921 FO 371/48260.)

    The Prelude to the Truman Doctrine: British Policy in Greece 1944-1947/G. M. ALEXANDER

    δηλ οι κομμουνιστες δεν δεχονταν να διοριστει ο Σοφουλης πρωθυπουργος, υποτιθεται η παραιτηση Παπανδρεου και η πρωθυπουργοποιηση Σοφουλη θα εδινε διεξοδο στην κριση αλλα ματαιωθηκε μετα απο παρεμβαση του Τσορτσιλ, δειτε παραπανω σχολια και το αρθρο του Σφηκα.

    Μου αρέσει!

    1. Θύμωσαν μάλλον γιατί δεν θέλησε να τους συναντήσει.
      εφημερίδα Ριζοσπάστης 3/12/1944
      Ο Σοφούλης αποφεύγει να δεχτεί εαμική επιτροπή. Βλ. στην παρακάτω εικόνα την αριστερή στήλη .

      Κατά τ’ άλλα όπως τα ξέρουμε .
      εκδόσεις Εμφύλιος Τύπος
      εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ( Νέα Υόρκη ) 9/12/1944
      Πώς παρέμεινε ο Παπανδρέου στην πρωθυπουργία ενώ ήθελε να παραιτηθεί ; Τον κράτησαν οι Άγγλοι γιατί δεν γούσταραν να υποκύψουν στους κομμουνιστικούς εκβιασμούς. Ο αρχηγός των βενιζελικών Σοφούλης καραδοκεί να σχηματίσει κυβέρνηση και θυμώνει με τους Άγγλους που κρατάνε τον Παπανδρέου. Υποβλέπει τον Παπανδρέου. Θα τον υποστηρίξει μόνο στην αποκατάσταση του Νόμου , όχι όμως και πολιτικώς , αφού τον θεωρεί αποτυχημένο και εκλογικώς ασήμαντο.

      Μου αρέσει!

    2. καλα απανταω στον Ριβαλντινιο

      δεν εχει σχεση το αποκομμα απο το Ρ
      ο Παπανδρεου παραιτηθηκε στις 4/12 κι ο Σοφουλης προσφερθηκε να αναλαβει την πρωθυπουργια μαλλον μετα κ απο συνεννοηση με τους κομμουνιστες πιο αναλυτικα σε παραπανω σχολια.
      βεβαια το θεμα δεν ηταν απλως η αντικατασταση Παπανδρεου αλλα ποιο ρολο θα ειχαν οι κομμουνιστες στην νεα κυβερνηση, ποια υπουργεια θα διεκδικουσαν κτλπ κτλπ

      πολυ καλο το αποκομμα απο τον ελευθερο τυπο με τις δηλωσεις Σοφουλη, ο τροπος που παρουσιαζουν μερικοι μερικοι την δηλωση του περι δικτακτοριας διαφερει απο το πραγματικο της περιεχομενο.

      ενδιαφερον για την σταση του ΚΚΕ στο ζητημα πρωθυπουργοποιησης Σ θα ειχε το φυλλο της εφημεριδας ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ (εφημεριδα του ΕΑΜ) με ημερομηνια 5/12

      Μου αρέσει!

  13. http://www.pyxida.aueb.gr/index.php?op=view_object&object_id=8238

    Τίτλος : Ψηφιακή και χαρτογραφική απεικόνιση των Δεκεμβριανών στην Αθήνα το 1944
    Εναλλακτικός τίτλος : Digital and cartographic mapping of Dekemvriana in Athens in 1944
    Δημιουργός : Κοταρίδου, Μελπομένη

    Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει να απεικονίσει χαρτογραφικά μία σειρά γεγονότων τηςνεοελληνικής ιστορίας και πιο συγκεκριμένα των ένοπλων επεισοδίων των Δεκεμβριανών στην Αθήνα το 1944. Για τη χαρτογραφική απεικόνιση χρησιμοποιούνται πληροφορίες που αντλούνται από βιβλιογραφικές πηγές, ιστορικούς χάρτες καθώς επίσης και ιστορικές φωτογραφίες. Στο πλαίσιο αυτής, χρησιμοποιούνται τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ) και τα χαρτογραφικά καιψηφιακά εργαλεία που παρέχει με αποτέλεσμα την εκτύπωση οκτώ χαρτών που απεικονίζουν τις πληροφορίες που έχουν αποδελτιωθεί και ψηφιοποιηθεί. Στους εκτυπωμένους χάρτες εμφανίζονται οι τοποθεσίες που διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα και μάχες, οι συμμετέχοντες και σημαντικά κτήρια της εποχής αλλά και οι τοποθεσίες που απεικονίζονται σε ιστορικές φωτογραφίες και χάρτες με σκοπό την ταύτισή τους με αυτά.

    Μου αρέσει!

  14. https://www.facebook.com/groups/athens.historians/posts/2376345845856110/

    Φωτογραφικη σειρα με αντρες της νεοιδρυθησας Εθνοφυλακης στην Αθηνα. Δεκεμβρης 1944, Γεναρης1945 . Φωτογραφοι βρετανοι στρατιωτικοι, Κειμενολεζαντες απο το βρετανικο μουσειο IWM.

    ο συμπαθης συντροφος αφηνει γελοια υπονοουμενα για την συνθεση της εθνοφυλακης ε ναι οι κατοικοι της Αθηνας επιθυμουσαν να αναλαβει την εξουσια το ΕΑΜ και να εφαρμοσει το προοδευτικο λαικοδημοκρατικο του προγραμμα οσοι καταταχτηκαν στην εθνοφυλακη θα ηταν σιγουρα μελη των ταγματων ασφαλειας

    Μου αρέσει!

  15. Ο γνωστος Νικηφορος (Δημ. Δημητριου) στο βιβλιο του για τα Δεκεμβριανα αναφερει οτι σε αρθρο του γνωστου Αλεκου Ροσιου-Υψηλαντη στο φυλλο αρ. 30 του δελτιου «Το Βημα της ΠΟΑΕΑ» διαβαζουμε:

    «στις 21 Νοεμβριου 1944, σε περιοπτη θεση στη δευτερη σελιδα , ο Ριζοσπαστης αναδημοσιευσε ενα αρθρο της Πραβδα με τον τιτλο «ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ:ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΑΦΟΠΛΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ»

    Και ο Υψηλαντης προσθετει:

    «Για την ηγεσια του ΚΚΕ, η συμβουλη απο την Μοσχα ειχε την αξια χρησμου της Πυθιας και σημαινε οτι με κανενα τροπο να αφοπλιστει ο ΕΛΑΣ, αρα: συγκρουση»

    ο Δ στην προσπαθεια του να ερμηνευσει το μυστηριωδες κατα αυτον αρθρο της καλης φυλλαδας παραθετει την αποψη του Κωστα Νικολακοπουλου καθηγητη μαθηματικων, γραμματέα της Κεντρικής Πανυπαλληλικής Επιτροπής στην περίοδο της κατοχής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ και ανώτερο στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ (και πατερα του γνωστου εκλογολογου)

    κατα το Νικολακοπουλο το πγ του κομματος ειχε αποφασισει οτι θα καταθεσει τα οπλα και θα πηγαινε για ομαλη ειρηνικη εξελιξη, ετοιμασαν αχτιδικες συνελευσεις στελεχων για να κατεβασουν την κομματικη γραμμη αλλα εφτασε σαν κεραυνος η Πραβδα απο τη Μοσχα. Εγινε αναστατωση και ειδοποιηθηκαν ακαριαια οτι σταματαει το κατεβασμα της γραμμης για ειρηνικη εξελιξη. Ο Ν που ερευνουσε το θεμα βρηκε οτι το Λονδινο βλεποντας οτι με την αποφαση τους να καταθεσουν τα οπλα γλιτωναν απο την ενοπλη συντριβη, επαιξε με τις δυνατοτητες των παγκοσμιων μηχανισμων του. Το αρθρο γραφτηκε κατα εμπνευση Μπερια με εντολη απο το Λονδινο. Λεγοταν οτι ηταν κριτικη για τους Βελγους κομμουνιστες, που ειχαν εκεινες τις ημερες τα οπλα τους, αλλα ο πραγματικος του στοχος παντα κατα Ν ηταν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

    πρακτορας της Ιντελιτζενς σερβις και ο Μπερια καλα οπως ειναι γνωστο η δημοσιευση του αρθρου προηγηθηκε της κρισης αφοπλισμου στο Βελγιο

    Μου αρέσει!

  16. «κατα το Νικολακοπουλο το πγ του κομματος ειχε αποφασισει οτι θα καταθεσει τα οπλα και θα πηγαινε για ομαλη ειρηνικη εξελιξη, ετοιμασαν αχτιδικες συνελευσεις στελεχων για να κατεβασουν την κομματικη γραμμη αλλα εφτασε σαν κεραυνος η Πραβδα απο τη Μοσχα».

    Που και πότε συνέβη αυτό – για το οποίο δεν κάνει λόγο κανένας (άλλος) και πουθενά (αλλού); «Ετοίμασαν» σημαίνει απόφαση του ΠΓ (‘η / και της ΚΕ) και μετά, αποφάσεις της ΚΟΑ, ΚΟΠ, ΚΟΘ κλπ. Οι αχτιδικές συνελεύσεις θα ακολουθούσαν.

    Πιθανόν ΚΑΤΙ συνέβη και άλλαξε η γραμμή του ΚΚΕ (το οποίο τότε είχε στενές σχέσεις με τον Τίτο). Ο Οικονομίδης το αποδίδει στη διαμάχη για την Πολωνία και καταγράφει μια μαρτυρία (του διερμηνέα) για μυστικές συναντήσεις του Ποπώφ με τον Ιωαννίδη στην Αθήνα – αλλά δεν δίνει τίποτε περισσότερο από υπονοούμενα. Ο Νικολακόπουλος (ένθερμος οπαδός της σύγκρουσης, όπως τον περιγράφει ο Θανάσης Χατζής) μιλάει για το άρθρο της Πράβντα για τη βελγική κρίση αφοπλισμού. Και πάλι χωρίς να υπάρχει κάτι που να το τεκμηριώνει. Ο Λαζαρίδης πάλι λέει τα δικά του – και ούτω καθεξής.

    Ίσως είναι πιο φρόνιμο να προσεγγίζουμε το Δεκέμβρη με βάση τα γνωστά γεγονότα, δημοσιευμένα ως επί το πλείστον εκείνες τις ίδιες ημέρες. Κρατώντας πάντα και μιαν επιφύλαξη.

    *

    Καλή Χρονιά, αγαπητέ grenade!

    ΥΓ. Ένα κεφάλαιο της «Καλυψώς» που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τον τίτλο «Ερμής», προσπαθεί να δώσει μια συνοπτική ερμηνεία για τον Εμφύλιο, με λογοτεχνικό τρόπο.

    Μου αρέσει!

  17. καλη χρονια χρονια πολλα

    καλη επιτυχια στο βιβλιο σου

    καλα, οπως γραφω και παρα πανω, η πολυ καλα ενημερωμενη κ Ιωαν Παπαθανασιου αποδιδει την σκληρυνση της στασης του κομματος το τελευταιο δεκαημερο του Νοεμβριου στο αρθρο της Πραβδα, μπορει και να ισχυει αλλα μαλλον σημαντικοτερο ρολο θα επαιξε οτι πλησιαζε η καθορισμενη ημερομηνια αφοπλισμου.

    τι γραφει ο Χατζης για το Νικολακοπουλο;

    εριξα μια γρηγορη ματια και τον παρουσιαζει ως μαχητικο συνδικαλιστικο στελεχος που πιεζε την κυβερνηση Παπανδρεου για παραχωρησεις, αυξησεις δημοσιευει και ενα αρθρο του για τις διεκδικησεις των υπαλληλων με ημερομηνια 3/12, τελος αναφερει οτι κατα τη διαρκεια της ομιλιας Παπανδρεου στο συνταγμα εθεσε ερωτημα στο Χατζη για το ποια ειναι η πραγματικη γραμμη του κομματος .

    τελος παντων οσα υποστηριζε ο Νικολακοπουλος, συμφωνα παντα με τον Νικηφορο, για το ρολο της ΜΒ κτλπ κτλπ φανερωνει τον διεστραμμενο τροπο σκεψης ακομα και τον πιο πεφωτισμενων κομμουνιστων.

    σημ ο Νικολ πεθανε το 1972 και η συνομιλια του με τον Νικηφορο εγινε το 1971.
    Δεν ηξερα οτι ο προσφατα αποβιωσας Ηλιας Νικολακοπουλος ηταν γιος υψηλοβαθμου στελεχους του ΚΚΕ/ΕΑΜ ετσι εξηγουνται και οι «υπολογισμοι» του για την λαικη απηχηση του εαμ στο τελος της κατοχη ( ποσοστο περιπου 45%) .

    Δανειστηκα απο την τοπικη βιβλιοθηκη το βιβλιο του Μπαρτζιωτα ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1944 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ,

    Συμφωνα με αυτο εγινε ακτιφ κομματικων στελεχων στις 22/11 (δηλ μια μερα μετα τη δημοσιευση του αρθρου της Πραβδα) και πηραν μερος 150-160 καθοδηγητικα στελεχη του ΚΚΕ . Η γραμμη που εβαλε ο Σιαντος ηταν οτι δεν πρεπει να ανησυχουν για την εξελιξη της καταστασης και οτι ολα δειχνουν οτι θα τραβηξουν ομαλα δημοκρατικα, δεν προλαβε να τελειωσει την εισηγηση του και τον καλεσε ο Παπανδρεου , ο Σιαντος αποχωρησε και παρακαλεσε τον Μπαρτζιωτα να συνεχιστει το ακτιφ με δικη του καθοδηγηση. Ο Μπ. ειπε καθαρα την προσωπικη του γνωμη, εφοσον κατ αυτον δεν ειχε συνεδριασει προηγουμενα το ΠΓ της ΚΕ και δεν ειχε παρει θεση που ηταν υποχρεωμενος σαν μελος του να ακολουθησει. Υποστηριξε τα πραγματα οδηγουν σε ενοπλη συγκρουση και οτι πρεπει να οργανωσουν καλα τις δυναμεις τους γιατι σε αυτη τη συγκρουση θα κριθει το μελλον της Ελλαδας, η νικη ή η ηττα της λαοκρατιας. Οι συντροφοι του ακτιφ σηκωθηκαν ορθιοι, χειροκροτησαν το κομμα και ελεγαν:
    «Να αυτη ειναι η πραγματικη γραμμη του ΚΚΕ και οχι οπως μας τα πε ο Γερος, ο Γιωργης Σιαντος».

    Τελειωσε το ακτιφ, (ολοι οι ομιλητες συμφωνησαν με τη γραμμη που εβαλε, οτι τραβανε για συγκρουση) γυρισε και ο Σιαντος.Του εξηγησε την εξελιξη που πηραν τα πραγματα στο ακτιφ και πηρε την ακολουθη απαντηση:

    «Καλα εκανες που εβαλες αυτη τη γραμμη Φανη. Και σε μενα, επειτα απο τη συναντηση μου με τον Γ. Παπανδρεου, δημιουργηθηκε η γνωμη οτι τραβαμε για συγκρουση»

    Συμφωνα με τον Μπ ο Σ ηταν εξυπνος ανθρωπος και οταν ειδε οτι το κομματικο ακτιφ εκδηλωθηκε εναντιον του εκανε στροφη 180 μοιρων.

    αυτο ειναι το ακτιφ που αναφερει ο Μουμτζης, δειτε πιο πανω, οπου κατα τον Μουμτζη παντα, ο Σιαντος αντιληφθηκε για δευτερη φορα (η πρωτη ηταν η συσκεψη των καπεταναιων που συγκαλεσε ο Βελουχιωτης) οτι ο αφοπλισμος ειναι μια πολιτικη που το ΠΓ δεν μπορει να επιβαλει στα ανωτερα κομματικα στελεχη, φυσικα για μενα αστειος συλλογισμος

    Τελος παντων παρακατω ο Μπαρτζιωτας αναφερει αλλη συσκεψη κομματικων στελεχων που υπηρετουσαν στο Α ΣΣ που εγινε στο Βυρωνα τις τελευταιες μερες του Νοεμβριου, πηραν μερος η διοικηση του σωματος και οι διοικησεις των 2 ταξιαρχιων, γυρω στα 20 ανωτερα στελεχη του ΕΛΑΣ Αθηνας.
    Στην συσκεψη διαπιστωθηκε οτι ενω τραβανε για συγκρουση δεν ειχε γινει καμια κομματικη συνεδριαση και τα στελεχη δεν ηξεραν τι τους γινεται. Ο Μπαρτζιωτας πηρε την κατασταση στα χερια του και ανελαβε την κομματικη καθοδηγηση του Α ΣΣ χωρις αποφαση της ΠΓ (αργοτερα ο Σιαντος του ειπε οτι καλα εκανε γιατι αυτος ηταν απασχολημενος και τους εγκατελειψε). Ολοι οι ομιλητες κατεληξαν στο συμπερασμα οτι η συγκρουση ειναι αναποφευχτη.

    Γενικα συμφωνα με τον Μπαρτζιωτα ο Σιαντος παραμελησε τις προετοιμασιες για την επικειμενη συγκρουση που εγιναν χαρη στις πρωτοβουλιες που πηρε αυτος και αλλα κομματικα στελεχη.

    Μου αρέσει!

  18. πιο αναλυτικα για το ΚτΦ, την εκθεση Ρεντη κτλπ κτλπ

    «Το ΚτΦ πάλευε να εδραιωθεί στον χώρο ανάμεσα στον Παπανδρέου και το ΕΑΜ και να προβληθεί ως η εναλλακτική επιλογή για τους Βρετανούς. Στις 29 Νοεμβρίου 1944 ο Κωνσταντίνος Ρέντης σε έκθεσή του προς τον βασιλιά, παρουσίαζε τις εκτιμήσεις του ΚτΦ για τις εξελίξεις μετά την Απελευθέρωση και την κριτική του στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Αναφερόμενος στις συγκρούσεις του ΕΛΑΣ με τα Τάγματα Ασφαλείας στην Πελοπόννησο, ο Ρέντης έκρινε ότι η μη αποστολή συμμαχικής δύναμης κατά την Απελευθέρωση είχε «τραγικάς συνέπειας», ενώ απέδιδε στην αποκήρυξη των Ταγμάτων Ασφαλείας από τον Παπανδρέου την αφορμή που ώθησε στη σύγκρουση και όπλισε τον ΕΛΑΣ.

    Στο μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης ο Ρέντης κατηγορούσε τον Παπανδρέου για άσκηση προσωπικής πολιτικής και απαξίωσης των προτάσεων του ΚτΦ. Ο Ρέντης θεωρούσε ότι η αντιπροσώπευση στην κυβέρνηση έπρεπε να αντιστοιχεί στα αποτελέσματα των εκλογών του 1936, όπως υποστήριζε και ο Σοφούλης. Η ανάγκη σχηματισμού εθνικής κυβέρνησης ήταν επιτακτική, συμπλήρωνε, ενώ η αποχώρηση του ΚτΦ από την υπάρχουσα θα τη μετέτρεπε σε κυβέρνηση «Παπανδρέου-εαμιτών», η οποία δεν θα εκπροσωπούσε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η υποχωρητικότητα του Παπανδρέου στο ζήτημα της αποστράτευσης και στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέχρι τον Δεκέμβριο, που ζητούσε το ΕΑΜ, ήταν απαράδεκτη για τον Ρέντη· μάλιστα, ανέφερε ότι ο Σοφούλης είχε προειδοποιήσει τον Παπανδρέου ότι σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος τόσο σύντομα φοβόταν ότι το αποτέλεσμα θα ήταν νόθο υπέρ της «Λαοκρατίας», δηλαδή του κομμουνισμού…

    …Για τον Σοφούλη η εθνική ένωση που αντιπροσώπευε η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε πάψει να υφίσταται. Σε συνάντησή του με τον Μαρκεζίνη, ο Σοφούλης παρουσίασε έναν κατάλογο προσώπων που θα συμμετείχαν σε δική του κυβέρνηση, διασφαλίζοντας την εθνική ένωση. Από πλευράς ΚτΦ ο Βασίλειος Δεληγιάννης θα αναλάμβανε το υπουργείο Οικονομικών, ο Γεώργιος Μελάς των Εξωτερικών, ο Γεώργιος Μυλωνάς της Γεωργίας – με την προϋπόθεση ότι θα διέλυε το κόμμα του και θα εντασσόταν στο ΚτΦ – και ο στρατηγός Θεόδωρος Χαβίνης τη Γενική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος. Επίσης, μέλη της κυβέρνησης θα ήταν οι Σοφοκλής Βενιζέλος, Στυλιανός Γονατάς, Ιωάννης Σοφιανόπουλος, Δημήτρης Δίγκας, Σταύρος Νικολαΐδης106 και Λεωνίδας Ιασωνίδης107. Το ΛΚ θα αντιπροσώπευαν οι Δημήτρης Χατζίσκος, Γεώργιος Στράτος, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, Γεώργιος Θεοτόκης, Περικλής Ράλλης, Ιωάννης Ράλλης και Στέφανος Στεφανόπουλος. Μία θέση θα δινόταν σε έναν κομμουνιστή, εάν την αποδεχόταν, ενώ τέλος πρόταση για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θα γινόταν στον Γεώργιο Καφαντάρη ή στον Γεώργιο Παπανδρέου. Η αντιπροσώπευση στηριζόταν στα αποτελέσματα των εκλογών του 1936, ενώ στις επιλογές του Σοφούλη από το ΚτΦ και το ΛΚ υπήρχε εκπροσώπηση όλων των τάσεων»

    το παραπανω αποσπασμα απο διπλωματικη εργασια με τιτλο:
    Το κόμμα των Φιλελευθέρων, Οκτώβριος 1944 – Σεπτέμβριος 1947: Από την Απελευθέρωση στην Κυβέρνηση

    Γεωργιος Παπανδρεου:

    «Την 8ην Οκτωβρίου 1944 συνηντήθην πάλιν με τον Βρετανόν ηγέτην και τον υπουργόν των εξωτερικών κ. Ηντεν εις την Νεάπολιν της Ιταλίας. Εις το υπόμνημα το οποίον τους επέδωκα, προβλέπω ότι η επικείμενη Απελευθέρωσις θα είναι αναίμακτος και ότι κατόπιν το ΚΚΕ θα επιχειρήσει Στάσιν. Και οι δυο προβλέψεις επαληθεύθησαν.

    Εγραφα: «… Ελπίζω ότι το Εθνος θα εξέλθη από την δουλείαν ομαλώς και θα συντελεσθή αναιμάκτως η Απελευθέρωσις. Τούτο είναι ουσιώδες αλλά όχι οριστικόν. Το ΚΚΕ διαθέτει σήμερον δυναμικήν υπεροχήν χάρις εις τας οργανώσεις ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οπως επανειλημμένως είχον την ευκαιρία να εξηγήσω, η Ελλάς αποτελείται σήμερον από μίαν μεγάλην αφοπλισμένην πλειοψηφίαν και αφετέρου από την ένοπλον μειοψηφίαν του ΚΚΕ. Εξάλλου η προσαρμογή του ΚΚΕ εις την Εθνικήν Ενωσιν έχει συντελεσθή υπό την σιωπηράν προϋπόθεσιν της παρουσίας εν Ελλάδι σημαντικών βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Εάν διεπιστούτο ότι ο όρος αυτός δεν υφίσταται, υπάρχει φόβος ότι το ΚΚΕ θα θέση εις ενέργειαν, κατά τρόπον συγκεκαλυμμένον ή απροκάλυπτον, την υλικήν του δύναμιν δια να γίνη κύριον της καταστάσεως.
    Τα ακόλουθα μέτρα είναι απαραίτητα προς αποτελεσματικήν αντιμετώπισιν της κρισίμου ταύτης καταστάσεως:

    1) Η άμεσος αποστολή σημαντικών βρετανικών δυνάμεων.
    2) Η άμεσος δημιουργία τακτικού Ελληνικού Στρατού και
    3) Ο πλήρης εφοδιασμός της Ελλάδος».

    καλα τα παραπανω αποσπασμα υπαρχει και στην γνωστη επιστολη του οπου ταχα ομολογει οτι ηταν υπευθυνος για τα Δεκεμβριανα.

    τα πραγματα εξελιχθηκαν οπως ακριβως τα ειχε προβλεψει.

    Μου αρέσει!

  19. http://www.academyofathens.gr/el/research/centers/moderngreekhistory/publications/journal/istorika-4

    Σωτήρης Ριζάς, Ο αστικός πολιτικός κόσμος και τα Δεκεμβριανά

    γραφει ο Ρ :

    «Η βιβλιογραφία, όχι αδικαιολόγητα, έχει δώσει πολύ
    μεγαλύτερη έμφαση στη βρετανική πολιτική και μικρότερη στην πλευρά
    του αστικού πολιτικού κόσμου, ο οποίος μαζί με το βρετανικό παράγοντα
    συγκρούστηκε με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Αυτό ήταν απότοκο της αρχειακής διαθε-
    σιμότητας: τα βρετανικά κρατικά αρχεία ήταν διαθέσιμα στην έρευνα σε
    αντίθεση με ελληνικές αρχειακές πηγές»

    μαλλον ισχυει αλλα δεν ειναι αυτος ο μοναδικος λογος, γιατι να ασχοληθει καποιος με την σταση των αστων πολιτικων οταν βρισκει ολες τις απαντησεις στο Ριζοσπαστη και στα επισημα κειμενα του κομματος.

    τελος παντων ενδιαφερον αρθρο οπως και ενα αλλο του ιδιου συγγραφεα που εχει δημοσιευθει στο συλλογικο τομο Δρομοι του Δεκεμβριου με τιτλο «Το Κόμμα των Φιλελευθέρων και τα Δεκεμβριανά: από τον μεσοπολεμικό δημοκρατικό φιλελευθερισμό στο μεταπολεμικό δημοκρατικό Κέντρο», οπου επαναλαμβανει λιγο πολυ τα ιδια πραγματα, αλλα νομιζω αφηνει πολλα κενα ειδικοτερα για την σταση του ΚτΦ και του Θεμ Σοφουλη στις πρωτες μερες των Δ.

    καποιοι ερασιτεχνες ιστορικοι, παραδειγμα Γασπαρινατος, Φαρακος μαλλον δινουν περισοτερες πληροφοριες για αυτο το θεμα, ειδικα ο πρωτος

    Γενικα απο οτι φαινεται ο Σοφουλης και κατα επεκταση το ΚτΦ προσπαθουσαν σε καθε ευκαιρια να υπονομευσουν το εργο του Γ Παπανδρεου και να τον οδηγησουν σε παραιτηση ωστε να αναλαβει ο Σ. την πρωθυπουργια.

    Στο βιβλιο του Φαρακου ο ΕΛΑΣ και η εξουσια διαβασα για πρωτη φορα οτι το εαμ/κκε ειχε ταχθει εναντιον της αντιβασιλειας σε Καιρο και Καζερτα, πολλοι ιστορικοι μεταξυ τους και ο Ριζας υποστηριζουν οτι ταχα υπηρχαν ελπιδες να βρεθει διεξοδο πριν κλιμακωθει η κριση αν υπηρχε συμφωνια για την αντιβασιλεια.

    Στο ιδιο βιβλιο, ως γνωστον, δημοσιευονται και τα στενογραφημενα πρακτικα της συσκεψης των πολιτικων στις 26-27/12 οπου μαλλον εχει παραλειψει καποια σημεια.

    τα πρακτικα της 2η μερας που υπαρχουν στο μπλογκ και ειχαν δημοσιευθει στο περιοδικο ΑΝΤΙ ειναι μεταφραση του γνωστου Ριχτερ απο το αγγλικο κειμενο του FO, τελος παντων ψαχνω ολοκληρωμενο το ελληνικο κειμενο, ισως υπαρχουν σε προσφατο βιβλιο εκδοσης Κουκουνα.

    Για το ζητημα της αποδρασης απο τις φυλακες Συγγρου ο Φαρακος γραφει τι αναφερει ο Λιπερ και οτι το εαμ υποστηριξε οτι οι δραπετες ηταν χιτες δοσιλογοι κτλπ κτλπ

    Επικοινωνησα με τα National Archives της ΜΒ και ζητησα αντιγραφο της εκθεσης που παραπεμπει στο βιβλιο του ο Χαραλαμπιδης μου απαντησαν αλλα ζητουν 190 λιρες για την αποστολη οποτε δεν.

    Μου αρέσει!

  20. καλα ο Μουμτζης γραφει για ακτιφ στις 20-22 Νοεμβρ

    November 19, 1944
    Record of the Conversation of Comrade I.V. Stalin with the General Secretary of the CC French Communist Party, Comrade Thorez

    https://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/record-conversation-comrade-iv-stalin-general-secretary-cc-french-communist-party-comrade

    τα πρακτικα της συσκεψης Σταλιν-Τορεζ:

    «Com. Stalin asks if the Resistance organization has any kind of armed forces.

    Com. Thorez responds that there are armed units of patriotic militia which were the main force of resistance during the occupation of France. At the moment those militia units keep their weapons.

    Com. Stalin says that one should reckon with the fact that at the moment there is a government in France recognized by the Allied Powers. Under these circumstances it is hard for the communists to maintain parallel armed forces, since there is a regular army. The communists could be asked why do they need parallel armed units. As long as there was no provisional government, there was no rear zone, where [this government] rules, the existence of those units made certain sense. Why do these units exist now, when there is government which has its army? Such could be the arguments of the enemies of Communists. These arguments can sway a main-street French. Therefore the argument of the Communist Party for maintaining its armed forces is weak and will be weak. It is hard to defend this position. Therefore you must transform the armed units into another organization, into a political organization, and you must hide [your] weapons.»

    «Το απόσπασμα του Φαράκου για την Ολομέλεια του Απριλίου 1945, το σχολιάζω στο βιβλίο (υποσημ. 112):
    Ο Ιωαννίδης μιλώντας για τον ΕΔΕΣ λέει: «Εμείς είχαμε πάντα υπόψη μας ότι μια μέρα θαρθούμε σε σύγκρουση και θα τους εκκαθαρίσουμε αυτούς… έπρεπε να τους εξουδετερώσουμε. Έτσι που να μην έχουμε από την πλάτη μας τίποτε, ώστε αν φτάσουμε να δώσουμε τη μάχη της Αθήνας… ο ΕΔΕΣ να μην υπάρχει» (Ιωαννίδης, 1979).

    Μόνο που στην πραγματικότητα αυτή η πολιτική σκέψη δεν υλοποιήθηκε δύο φορές στα 1944, μία όταν ήταν να σχηματιστεί η ΠΕΕΑ και άλλη μια όταν επρόκειτο το ΕΑΜ να μπει, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Οι εξηγήσεις Ιωαννίδη ταιριάζουν με την επίθεση στον ΕΔΕΣ τον Οκτώβριο του 1943, αλλά βρίσκονται σε πλήρη αντίφαση με την πολιτική του ΚΚΕ απέναντι στον ΕΔΕΣ τους έντεκα πρώτους μήνες του ’44. »

    Δεν επιτεθηκε ο ΕΛΑΣ στον ΕΔΕΣ τον Δεκεμβριο του 1944; Που ειναι η αντιφαση, το προβλημα για τον ΕΛΑΣ ηταν η παρουσια των γερμανων, και δεν ηθελαν να επαναληφθει οτι ειχε συμβει στην επιθεση του 1943.

    Μια χαρα τα λεει ο Ιωαννιδης

    Τελη Ιουλιου ο Μακριδης ειχα λαβει εντολη απο το Σαραφη να καταρτισθει στρατιωτικο σχεδιο προς «αμεσον εξαλειψιν του καρκινωματος του ΕΔΕΣ»
    συνταχθηκε πληρως και αναλυτικα, συμφωνα με τις απαιτουμενες επιτελικες προδιαγραφες (οπως ειχε πριν ενα χρονο συμβει και με το αναλογο για την καταληψη της Αττικης)
    Με το ζητημα ειχε ασχοληθει ολοκληρη η ΠΕΕΑ σε δυο συνεδριασεις της στις 5/8 και 8/8 στις οποιες ειχε κληθει απο το ΓΣ και ο Κ Δεσποτοπουλος, με ολα τα σχετικα εγγραφα. Τελικα οι επιχειρησεις δεν πραγματοποιηθηκαν, συμφωνα με τον Φαρακο, οχι μονο γιατι οι κινδυνοι απο την αναμενομενη παρεμβολη των γερμανικων στρατευματων θα ησαν οπως σημειωνε η αναφορα του ΓΣ, μεγαλοι αλλα και γιατι οι μετα το Λιβανο εξελιξεις υποχρεωναν να αντιμετωπισθει με διαφορετικο τροπο ο γυρω απο την εξουσια ανταγωνισμος.

    Καλα αναλυτικοτερα για το θεμα στην εκθεση Μακριδη
    φυσικα η επιθεση δεν πραγματοποιηθηκε λογω παρουσιας των Γερμανων, αλλα εγινε μετα την αποχωρηση τους κατα τη διαρκεια των Δεκεμβριανων

    ωραια τακτικη δεχονται να μπουν στην κυβερνηση αλλα ταυτοχρονα προετοιμαζονται για το τελικο ξεκαθαρισμα που θα οδηγουσε στην τελικη νικη του λαου

    Μου αρέσει!

  21. Με αφορμή τα Δεκεμβριανά (1944), ο Γιάννης Θ. Διαμαντής συναντά τον Σωτήρη Ριζά, Διευθυντή Ερευνών του Κέντρου Ερευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών.

    καλα τα λεει σε γενικες γραμμες, ορθα και οσα αναφερει στο τελος για την παρουσια σημαντικης συμμαχικης δυναμης που θα απετρεπε την συγκρουση, βεβαια οι αγγλοαμερικανοι ειχαν να ασχοληθουν με σημαντικοτερα προβληματα, να κερδισουν τον πολεμο συν οτι οι αγγλοι δεν ειχαν δυναμεις να διαθεσουν.

    παραδεχεται, εμμεσως βεβαια μην τον κραξουν και οι «προοδευτικοι» συναδελφοι του, οτι το κομμα θα παρεδιδε τα οπλα χωρις ορους απαιτησεις κτλπ κτλπ που εθετε γιατι ταχα ενοιωθαν ανασφαλεια τα μελη του και ηθελε εγγυησεις.

    «Η μη εγκατάσταση αντιβασιλείας ήταν ένας παράγων που δηλητηρίαζε την πολιτική ατμόσφαιρα, καθώς τροφοδοτούνταν έτσι οι υποψίες ότι θα επιδιωκόταν κάποια στιγμή η επάνοδος του Γεωργίου με δυναμικό τρόπο, πολύ περισσότερο αφού δεν είχε καθοριστεί ημερομηνία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και εκλογών»

    αποσπασμα απο το κειμενο του Ριζα Ο αστικός πολιτικός κόσμος και τα Δεκεμβριανά (λινκ απο πανω)

    «Στις εφτά το βράδυ στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας είχαμε ένα κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο. Ο Παπανδρέου μας ανήγγειλε ότι ο Μάκ Μίλλαν, ο Σκόμπι και ο Λήπερ, διερμηνεύοντας τις απόψεις του Λονδίνου, επιμένουν να ιδρύσουμε την αντιβασιλεία. Δυο ώρες συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό. Καταλήξαμε να θεωρήσουμε αναγκαία την εγκαθίδρυση αντιβασιλείας. Άλλωστε, εμείς είχαμε πάντοτε τη γνώμη αυτή και ακριβώς οι εαμίτες υπουργοί είχαν στο Κάιρο και στην Ιταλία, όσες φορές συζητήθηκε το θάμα, αντίρρηση. Το ζήτημα είναι ότι δεν θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να κάνουμε το βήμα, που χθες θα ήταν φυσικό, αλλά που σήμερα θα θεωρηθεί σαν μια υποχώρηση. Ωστόσο, αφού χρειάζεται η βρετανική κυβέρνηση το πολιτικό ατού, που θα της δώσει η εγκαθίδρυση της αντιβασιλείας, είμαστε υποχρεωμένοι να της δώσουμε το ατού αυτό»

    αποσπασμα απο το ημερολογιο Κανελλοπουλου απο το ποστ Ο Δεκέμβρης στο ημερολόγιο του Παναγιώτη Κανελλόπουλου

    τα ιδια πανω κατω επανελαβε και σε δηλωσεις του σε ξενους δημοσιογραφους που δημοσιευθηκαν στο φυλλο της κυβερνητικης εφημεριδας ΕΛΛΑΣ με ημερομηνια 21/12
    οπως και στην συσκεψη των πολιτικων στις 27/12, μαζι του συμφωνει σχεδον το συνολο των πολιτικων που συμμετειχε (οκ επαναλαμβανομαι)

    γιατι κατα την γνωμη μου μεγαλος αριθμος ιστορικων επαναλαμβανει τα περι αντιβασιλειας και μπλα μπλα

    υπαρχει αρχειακο υλικο προς διερευνηση κυριως στα αγγλικα αρχεια, σειρα επαφων επι επαφων με ολους τους κεντρικους πρωταγωνιστες βασιλια, τσορτσιλ, πολιτικων αγγλων και ελληνων και φυσικα η αρνηση του ανακτος να δεχτει τον διορισμο, τα αρνητικα σχολια του μακμιλαν για αυτον κτλπ κτλπ που προβαλλονται μεθοδικα απο προοδευτικους ιστορικους ωστε να αποδειξουν οτι ταχα οι φοβοι του κομματος περι βιαιης παλινορθωσης ηταν και ειλικρινεις και δικαιολογημενοι.

    βεβαια το κομμα δεν θετει ζητημα αντιβασιλειας προ της κρισης αλλα μετα τις 4/12 και μαλλον ισχυει οτι υποστηριξαν αστοι πολιτικοι στη συσκεψη οτι

    «ο ιδιος ο Σβωλος ταχθηκε εναντιον και κατοπιν ανακινηθηκε απο τον τυπο, εγραψε σχετικο αρθρο ο Ζευγος, οι αριστεροι δεν υπεβαλαν το αιτημα αλλα το παρελαβαν απο αλλα κομματα και το εθεσαν ως δικη τους προταση. Κατα αυτον το εκαναν επιτηδες και εμφανισαν το ζητημα ως λογο στασεως.»

    Διαβαζοντας τα πρακτικα της πρωτης μερας της συσκεψης στο βιβλιο του Φαρακου ο ΕΛΑΣ κ η εξουσια μου εκανε εντυπωση οτι οι κομμουνιστες δεν αντεδρασαν σε οσα αναφερε ο Γεωργιος Παπανδρεου για το διαταγμα αποστρατευσης που ταχα παραποιησε. Προκλητικοτατο το στυλ του Σιαντου αλλα και του Παρτσαλιδη ο Σ θυμιζει λιγο απο Σταλιν που δεν ηξερε και δεν ακουσε και ζητα περισοτερες πληροφοριες και διευκρινησεις απο τους συνομιλητες του.

    Τελος ξαναριξα μια ματια στην διπλωματικη εργασια της Δαναης Γιαννοπουλου (λινκ απο πανω) φυσικα φουλ φιλοκομμουνιστικη σε επιπεδο Ριζοσπαστη δεκαετιας 40, αναφερει οτι τα μελη των ΤΑ που συμμετειχαν στα δεκεμβριανα ανηκαν στις μοναδες Κορινθου, Ναυπλιου, Τριπολεως και Γυθειου.

    Μου αρέσει!

    1. Τα ΤΑ Γυθείου ήταν κλεισμένα στην Κρανάη κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών ως την συμφωνία της Βάρκιζας . Τους φρουρούσαν αρχικά οι Άγγλοι και έπειτα οι κομμουνιστές. Οι τελευταίοι μάλιστα προσπάθησαν να προσελκύσουν ΤΑτες στις τάξεις τους.

      Ο Καρακατσιάνης στο διδακτορικό του καταγράφει μαρτυρία πως γίνονταν και ιδεολογικές συζητήσεις 🙂 :

      Κατά τον εγκλεισμό μου στην Κρανάη, θυμάμαι έναν λεβέντη κομμουνιστή, τον Αστραπόγιαννο, ο οποίος ερχόταν στις φυλακές για συζήτηση. Συζητούσε με τον Σαμπατάκο, που ήταν φυσικομαθηματικός και μορφωμένος να πούμε, κι όταν ξεκινούσαν τη συζήτηση, μαζευόμασταν όλοι γύρω τους, για να ακούσουμε. Κατά τη συζήτησή τους ο Αστραπόγιαννος τον άφηνε ελεύθερα να αναπτύξει τις απόψεις του και μετά του υπενθύμιζε ότι τα Τάγματα Ασφαλείας είχαν συνεργαστεί με τον κατακτητή, φόρεσαν δηλαδή μια ταμπέλα ντροπής. Κι ο Σαμπατάκος του έλεγε ότι την «ταμπέλα εμείς τη φορέσαμε, αλλά σας την κολλήσαμε σε εσάς, όταν επιτεθήκατε στους συμμάχους, μια και εμείς ποτέ δεν επιτεθήκαμε σε συμμάχους. »

      Μου αρέσει!

  22. παρακατω γραφει οτι καποιοι αφεθηκαν ελευθεροι και καποιοι αλλοι μεταφερθηκαν στην Αθηνα μεσω Σπετσων.

    Ο Χαραλαμπιδης στο βιβλιο του γραφει για 60 αξιωματικους και αδιευκρινιστο αριθμο οπλιτων του ΤΑ Γυθειου που μεταφερθηκαν στην Αθηνα.
    Καλα η Γιαννοπουλου μαλλον αντιγραφει τον Κωστοπουλο και αυτος αναφερει οτι τα μελη των ΤΑ (εκτος Αθηνων) που πολεμησαν στα Δεκεμβριανα ανηκαν στα ταγματα Κορινθου, Ναυπλιου Τριπολεως και Γυθειου.

    Συμφωνα με τον Κ στο Γουδι εξοπλιστηκαν 1000 ταγμασφαλιτες ο Χαραλαμπιδης αναφερει 1200.

    Συμφωνα με την εκθεση του τα Κορινθου που υπαρχει και στο μπλογκ:

    «Την επομένην 6ην του μηνός Οκτωβρίου 1944 κατά την 10ην πρωϊνήν, το τάγμα παρέδωσε τον βαρύ οπλισμόν του εις τους Άγγλους και επεβιβάσθη εις φορτηγά αυτοκίνητα μετά των ατομικών των ειδών και ατομικού οπλισμού, 180 οπλίται και περί τους 25 αξκούς»

    Μεταφερθηκαν απο τους Μυλους στις Σπετσες

    «Η παραμονή των τμημάτων εις Σπέτσας διήρκεσε μέχρι τέλους Οκτωβρίου 1944.
    Δγή της Κυβερνήσεως απεστάλησαν ναρκαλιευτικά και μετέφεραν τα τμήματα την 30 Οκτωβρίου εις Πειραιά, Δγή των Αγγλικών Αρχών παρελήφθησαν τα πιστόλια των Αξκών πλην όμως ελάχιστα παρεδόθησαν και δη τα άχρηστα ή πεπαλαιωμένα. Τα πλοία παρέμειναν έξωθι του λιμένος μέχρι επελεύσεως του σκότους ότε απεβιβάσθησαν εις την προκυμαία Πειραιώς και διά του Ηλεκτρικού αφίκοντο εις σταθμόν Ομονοίας και εκείθεν δι’ αυτοκινήτων προωθήθησαν. Οι μεν οπλίτες εις τους στρατώνες Ορειβ. Πυρ/κού (Γουδί), οι δε αξκοί εις τους στρατώνες Ιππικού (Γουδί).»

    (ειχα δει καπου οτι ηταν 400 δεν θυμαμαι που ακριβως αλλα συμφωνα με την εκθεση ηταν περιπου 200)

    Συμφωνα με τον Κανελλοπουλο στις Σπετσες μεταφερθηκαν οι αξιωματικοι του ΤΑ Τριπολεως φεροντες τον ατομικο τους οπλισμο, οι οπλιτες επεστρεψαν στα σπιτια τους

    Στο Ναυπλιο ειχε εδρα λοχος ΤΑ, δυναμης 150 ανδρων συμφωνα με ενα αρθρο , που υπαγοταν στο 3ο Τάγμα Ασφαλείας Κορινθου.

    τελος παντων η αποψη οτι οι Βρετανοι και η κυβερνηση εσκεμενα συγκεντρωσαν ταγμασφαλιτες στο γουδι για να αντιμετωπισουν τον ΕΛΑΣ μπαζει απο παντου.
    ο αριθμος τους ηταν μικρος και το βασικοτερο αξιομαχες μοναδες (μη δοσιλογικες) πιστες στην κυβερνηση βρεθηκαν εκτος Αττικης

    Μου αρέσει!

  23. «Με βάση διαθέσιμα στοιχεία το «σύνολο των απομακρυθέντων αξιωματικών (αποταχθέντων και αποστράτων εκκαθαρισθέντων)» κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 1933 έως τον Μάρτιο του 1935 ανήλθε σε 77, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Χωροφυλακής. Αντίστοιχα, ο αριθμός τους μετά το κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935 εκτοξεύτηκε στους 1.227, από τους οποίους οι 785 ήταν υπαξιωματικοί.»

    αρα οι αποτακτοι βενιζελικοι δεν ηταν 2000 καλα ειχα δει αυτο το νουμερο νομιζω σε κειμενο του Σκαλιδακης

    «Πιθανότατα η απόκρυψη αντανακλούσε την ανασφάλεια της κομμουνιστικής ηγεσίας, καθώς η ποσότητα του οπλισμού αυτού, αν και όχι ευκαταφρόνητη, δεν επαρκούσε για την ανάληψη μιας νέας στρατιωτικής αναμέτρησης. Αυτό αποδεικνύεται από τα διαθέσιμα έγγραφα του ΚΚΕ, τα οποία δείχνουν ότι η ηγεσία του κόμματος ζητούσε τον Σεπτέμβριο του 1946 επίμονα από τη Σοβιετική Ένωση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες μεγάλες ποσότητες οπλισμού, ώστε να είναι σε θέση να σχηματίσει μια ανταρτική δύναμη περίπου 20.000 ανταρτών.Εν πάση περιπτώσει, τόσο η πολιτική καταστολής που ακολουθήθηκε έναντι της αριστεράς το 1945-46, όσο και η τακτική απόκρυψης οπλισμού, συνιστούσαν παράβαση του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας της Βάρκιζας.»

    αποσπασμα απο αρθρο του Ριζα για τη συμφωνια της Βαρκιζας στο arb

    καλα εντελως ανακριβες αυτο που γραφει απλα οι αρχες ειχαν ανακαλυψει μεγαλο μερος του κρυμμενου οπλισμου

    Μου αρέσει!

  24. Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξαν και τα ηγετικά στελέχη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και με βάση το πολεμικό κλίμα που ήδη επικρατούσε, ο Ερυθριάδης στις 28 του Νοέμβρη παίρνει την έγκριση της ΟΜΜ, να επιτεθεί στα εθνικιστικά τμήματα. Πάντως, σε συνομιλία του Κωνσταντάρα και του Ερυθριάδη, ο γραμματέας του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, δεν πίστευε στην ανάμιξη των Εγγλέζων στην επικείμενη σύγκρουση των δύο αντιστασιακών ομάδων.

    Από την επόμενη μέρα καταρτίζεται το σχέδιο των επιχειρήσεων. Το πρώτο μέλημα της διοίκησης είναι να εκδιωχθούν οι δυνάμεις του Τομέα από τις φύσει οχυρές θέσεις τους και ύστερα να ξεκινήσει η κύκλωση και η καταδίωξη των υποχωρούντων δυνάμεων του. Οι δυνάμεις της 6ης μεραρχίας επιτίθονται την 1η Δεκεμβρίου και πράγματι μέχρι την 4η Δεκεμβρίου, επιτυγχάνουν τον πρώτο στόχο τους. Η δεύτερη φάση διαρκεί από τις 4 μέχρι 7 του Δεκέμβρη και η τρίτη από τις 8 μέχρι της 17 του ίδιου μήνα. Ουσιαστικά, επιτυγχάνεται η διάλυση των δυνάμεων του Τομέα με παράδοση 2700 αντρών μαζί με τον οπλισμό τους. Παραδίδεται και ο διοικητής πλέον του 7ου Συνοριακού Τομέα, ταγματάρχης Παπαθανασίου μαζί με άλλους 17 αξιωματικούς και πολλούς καπεταναίους των ΕΑΟ. Μικρά τμήματα του Τομέα θα επιβιώσουν και θα παραμείνουν στα βουνά και στα δάση της περιοχής, μέχρι την άφιξη των επίσημων κρατικών αρχών, τον Μάρτιο του 1945.Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ο ΕΛΑΣ παρέταξε κάπου 5000 άντρες, μεταξύ αυτών και ένα εμπειροπόλεμο τάγμα που στάλθηκε από την ΟΜΜ προς ενίσχυση της 6ης μεραρχίας. Ο Τομέας είχε στο δυναμικό του από 4.000 μέχρι 5.000 άντρες περίπου.

    δεκεμβριανα της Δραμας απο την διπλωματικη εργασια

    Η σύγκρουση ΕΛΑΣ-ΕΑΟ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τηνπερίοδο της απελευθέρωσης (1944). Η Λαϊκή Αυτοδιοίκηση του ΕΑΜστην Καβάλα (Σεπτέμβριος 1944-Μάρτιος 1945)

    καλα γραφω και σε παλιοτερο σχολιο οτι οι ελασιτες αποφασισαν να επιτεθουν στις 28/11 και η επιθεση ξεκινησε στις 1/12 δηλ προηγηθηκε της διαδηλωσης στην Αθηνα και συμμετειχαν 5000 ανταρτες πολυ σημαντικη δυναμη

    Μου αρέσει!

  25. https://www.liberal.gr/amyna-diplomatia/giati-ittithike-o-elas-sta-dekembriana

    Γιατί ηττήθηκε ο ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά;

    του δρ. Σπυρίδωνος Πλακούδα

    «Το ΕΑΜ δεν ήταν πρόθυμο να παραδώσει αμαχητί την άρτι αποκτηθείσα εξουσία του ΕΛΑΣ ανά την επικράτεια και, ως εκ τούτου, προτίμησε την οδό της «περιορισμένης σύγκρουσης» (limited war). Γιατί; Επειδή το ΕΑΜ ήλπιζε πως η τότε κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου θα υποχωρούσε ατάκτως ύστερα από τις πρώτες τουφεκιές….

    Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως τα Δεκεμβριανά εσφαλμένως τοποθετούνται χρονικά κατά την 3η Δεκεμβρίου. Η αρχική επίθεση του ΕΛΑΣ κατά των αντιπάλων του στην ανατολική Μακεδονία (Δράμα) εκδηλώθηκε την 1η Δεκεμβρίου – 2 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη των Δεκεμβριανών στην Αθήνα. Στις 4 Δεκεμβρίου, οι εθνικιστές στην Δράμα είχαν ήδη ηττηθεί (πλην κάποιων θυλάκων) και ο ΕΛΑΣ αποφάσισε να εκστρατεύσει εναντίον του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο και της κυβέρνησης (και των συν αυτής σωμάτων ασφαλείας) στην Αθήνα. …»

    ο δοκτωρ ειχε υποστει ανηλεες μπουλινγκ σε συνεδριο του Παντειου γιατι ειχε τολμησει να υποστηριξει οτι η υποχρεωτική μετακίνηση πληθυσμών κυριως στην Β Ελλαδα ειχε μεγαλη συμβολη στην ηττα των κομμουνιστων

    Μου αρέσει!

  26. https://www.kathimerini.gr/istoria/562828171/nea-ntokoymenta-gia-tin-proti-praxi-toy-emfylioy/

    Νέα ντοκουμέντα για την πρώτη πράξη του Εμφυλίου

    Τι πίστευε το ΚΚΕ, σύμφωνα με εκμυστηρεύσεις και αλληλογραφία που είχαν κατασχέσει οι Βρετανοί

    ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΙΑΤΡΙΔΗΣ*, ΕΛΙΑΣ ΒΛΑΝΤΟΝ**

    «…Στις αρχές Νοεμβρίου, το ΚΚΕ έστειλε μήνυμα στον Γκεόργκι Δημητρόφ, τον Βούλγαρο κομμουνιστή ηγέτη που ζούσε στη Μόσχα, στο οποίο συζητούσε ένα πιθανό αυτόνομο μακεδονικό κράτος. Το KKE ανέφερε ότι εφόσον η Βουλγαρία ήταν πρόθυμη να παραχωρήσει την περιοχή του Πέτριτς σε μια ανεξάρτητη Μακεδονία, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν έβλεπε λόγο να μην παραχωρήσει η Ελλάδα στη Μακεδονία τις ελληνικές επαρχίες Καστοριάς και Φλώρινας. Ωστόσο, το μήνυμα συνέχιζε λέγοντας ότι οι Ελληνες κομμουνιστές ήταν σταθερά της άποψης ότι κανένα τμήμα των περιοχών Σερρών, Δράμας και Καβάλας δεν θα έπρεπε να παραχωρηθεί στη Μακεδονία, αλλά θα έπρεπε να παραμείνει ως τμήμα της Ελλάδας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνομιλίας θεωρήθηκε ως δεδομένο ότι η νέα Μακεδονία θα αποτελούσε μέρος της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας… »

    «…Η ηγεσία του ΚΚΕ σύντομα διαπίστωσε ότι το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ είχε ελάχιστες πιθανότητες να νικήσει τις συνασπισμένες βρετανικές και ελληνικές δυνάμεις, αλλά ακόμη ήλπιζε να επωφεληθεί στο τέλος από τη βία. Ηδη στις 6 Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας του ΕΑΜ Δημήτριος Παρτσαλίδης δήλωσε στην Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ ότι «με την επέκταση και παράταση του αγώνα θα δοθεί η εντύπωση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ότι το κίνημα είναι πολύ διαδεδομένο και υποστηρίζεται από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Η εντύπωση αυτή, ελπίζουμε, θα επιφέρει τελικά τη ρωσική και αμερικανική παρέμβαση».

    «Ακόμα και αν υπάρχει μικρή ή και καμία ελπίδα νίκης κατά των βρετανικών δυνάμεων», ο Παρτσαλίδης προέτρεψε να συνεχιστεί η αντίσταση:

    «Η παράταση του αγώνα θα προκαλέσει τον μέγιστο αριθμό θυμάτων στον ελληνικό άμαχο πληθυσμό και θα δημιουργήσει έτσι ένα άνευ προηγουμένου μίσος για τους Βρετανούς. Αυτό», υποστήριζε, «θα σήμαινε μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη του ΚΚΕ. Ετσι θα άνοιγε ο δρόμος για να περιέλθει η Ελλάδα υπό ρωσική επιρροή και να ενταχθεί στη Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία, εις βάρος των βρετανικών συμφερόντων».

    Απευθυνόμενος στην ίδια συγκέντρωση, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιάννης Ζέβγος, πρόσθεσε ότι ακόμη και αν ηττηθούν από τους Βρετανούς στη Νότια Ελλάδα, οι αριστερές δυνάμεις «θα συγκεντρωθούν στη Μακεδονία, η οποία θα ανακηρυχθεί αυτόνομο κράτος. Ο ΕΛΑΣ θεωρεί ότι στη Μακεδονία θα λάβει άφθονο πολεμικό υλικό από τη Βουλγαρία».

    ενδιαφεροντα ως και συγκλονιστικα ειδικα τα σχετικα περι Μακεδονιας

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε